Menu

Metropolis Music Company

Metropolis Music Company je muzička izdavačka kuća, osnovana 1994. godine sa sedištem u Beogradu, Srbija.

Tokom više od dve decenije postojanja, Metropolis razvija saradnju sa mnogim velikim imenima domaće muzičke scene i objavljuje veliki broj izdanja među kojima se neka danas smatraju kultnim i presudno značajnim za domaću alternativnu scenu.

Metropolis je objavio albume rokenrol grupa poput Dža ili Bu, Van Gogh, Ritam Nereda, Block Out, Kanda Kodža i Nebojša, Eyesburn, Sunshine i mnogih drugih. U cilju da zadrži duh raznolike žanrovske orijentacije, 2016. godine Metropolis osniva svoju jazz etiketu Metropolis Jazz pod kojom  svoja izdanja objavljuju sastavi Schime Trio, Konzilium, Fish in Oil, Vasil Hadžimanov Band i mnogi drugi. 

Bendovi čija izdanja nose Metropolis etiketu su medijski i koncertno promovisani u cilju kvalitetnijeg predstavljanja publici. Sunshine-ov koncert iz 1997. godine, koncert sastava Fish in Oil iz 2016. ili koncert Vasil Hadžimanov Band-a iz 2017. samo su neki od velikih koncerata organizovanih od strane Metropolis tima.

Metropolis Music je, takođe, ekskluzivni zastupnik jedne od najvećih svetskih izdavačkih kuća, Universal Music za Srbiju.Muzička kuća Metropolis

Muzička kuća Metropolis smeštena je u samom centru Beograda, u Makedonskoj 21. Ona predstavlja mini kulturni centar prijatnog ambijenta, dobre muzike i pozitivne atmosfere.

Muzička kuća Metropolis se sastoji iz dva aktivna dela: unutrašnji deo koji je istovremeno prodavnica ploča i diskova, kafe i koncertni prostor i spoljašnji deo koji se sastoji od bašte koja je deo kafea i DJ pulta za puštanje muzike u letnjem periodu. U samoj prodavnici možete da nabavite skoro sve naslove velikih svetskih izdavačkih kuća poput Universal Music, Sony Entertainment kao i mnoga domaća izdanja. U ponudi kafea nalazi se veliki izbor najkvalitetnijih svetskih i domaćih lager, craft i organskih piva, kao i visokokvalitetni napici od kafe, po kojem je ovo mesto već široko prepoznatljivo.

U prostoru Muzičke kuće Metropolis održano je preko 150 koncertnih nastupa umetnika raznih muzičkih žanrova (rok, bluz, džez, klasika, world).
Nastupali su The Invisibles, Malcolm Bridger Band, 1+2 trio, Nit, Nikola Čuturilo trio, Cactus Jack, Untouchablues, Vlada El Gigante, Novak Mijović Trio, AkademX Band, Borisav Borko Mitić, Nenad Zlatanović, Pera Joe, Raw Hide, Ice Cream Man, gost iz inostranstva gitarski virtuoz Gvyn Ashton i mnogi drugi.
Organizuju se i vinil večeri u kojima ploče puštaju poznate ličnosti iz sveta kulture i vinil kolekcionari. Neki od njih su Vlada Džet, David Vartabedijan, Vojislav Pantić, Raša Petrović, Dukat Stray, Milorad Milinković, Ivan Jevtović, Ziggy St, Coyote (ex Eyesburn), Gorčin Stojanović…
Održane su mnoge promocije novih muzičkih izdanja kako Metropolis Music-a tako i drugih izdavačkih kuća.

U Muzičkoj kući Metropolis, svoja ostvarenja promovisali su: Milan Petrović Quartet, Sonja Kalajić, Krstaši, Partibrejkers, Bluz Mašina, Fish in Oil, Smoke'n'Soul, Vasil Hadžimanov Band, 357, Dubioza Kolektiv... U prepunoj Muzičkoj kući Metropolis održan je i događaj „Meet and Greet Nemanja Radulović“ gde su obožavaoci, u prijatnom ambijentu, razgovarali i slikali se sa, već sada, kultnim srpskim mladim violinistom, koji je i potpisivao svoje diskove. 
Tokom leta 2016. godine, svakog petka i subote, u Muzičkoj kući Metropolis održala se manifestacija „Topimo vinile“. U bašti MKM su nastupali najbolji domaći i inostrani dj-evi. 

2017. godine, u ovom prostoru, održan je i bluz festival "Metropolis Blues Fest" u okviru koga su nastupali najeminentniji muzičari srpske bluz scene poput Neše Zlatanovića i Pere Joe, kao i grupe Raw Hide, Point Blank i Di Luna Blues Band.