Menu

O izdavačkoj kući

Metropolis Music Company je muzička izdavačka kuća iz Srbije, osnovana 1994. godine pod nazivom Metropolis Records. Sedište kuće je u Beogradu, a osnivač je Mioljub Krsmanović.

Tokom više od dve decenije rada, Metropolis je objavio veliki broj izdanja među kojima su i neki od albuma koji se danas smatraju kultnim i presudno značajnim za domaću alternativnu scenu. Ideja da se osnuje muzička izdavačka kuća Metropolis rodila se početkom devedesetih kada je na našim prostorima počela da se kristališe alternativna scena žanrovski različito orijentisanih bendova. Pojavili su se novi mladi bendovi kojima je bila potrebna podrška izdavaštva. Metropolis je uspeo da ideje i muziku nove generacije predstavi i približi publici. 


Kako je sve počelo? (1994-1995)
Sa izdavačkim radom Metropolis je počeo 20. januara 1994. godine, a već u martu iste godine objavljuje album Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju grupe Dža ili Bu. Ovo izdanje doživljava veliki uspeh i skreće pažnju na novoosnovanu etiketu. U periodu između ‘94. i ‘96. godine, Metropolis ostvaruje uspešnu saradnju sa poznatim autorskim ali i mladim neafirmisanim bendovima i dobija status ozbiljne izdavačke kuće. U tom periodu objavljuje albume grupa Dža ili Bu, Džukele, Goblini, Obojeni program, Boye, 16x8x23 i drugih. Sarađuje sa velikim brojem radijskih i televizijskih stanica, a mnogi bendovi Metropolis etikete svirali su u okviru poznate  ANEM turneje.

Grupa Goblini, koja je obeležila devedesete godine, svojim tvrdim pank zvukom, i publici približila ovu vrstu muzike, za izdavačku kuću Metropolis objavila je tri albuma: Istinite priče - I deo (1994), U magnovenju, (1997) i Re Contra (1999). 

U vreme kada je CD, kao nosač zvuka, počeo da potiskuje  LP izdanja i kasete, pojavila se potreba da nova izdanja budu objavljena na CD-u ali i da se izdanja, koja su objavljena samo na kaseti, reizdaju na kompakt disku. Prvi album na CD-u sa potpisom Metropolis-a je album Verujem ti jer smo isti  grupe Obojeni program  iz 1994. godine.

Zvuk rokenrola (1996-1998)
1996. godina je diskografski veoma značajna za Metropolis. Te godine Metropolis objavljuje  debi albume, danas, velikih grupa  Kande Kodže i Nebojše i Velikog prezira ali i započinje saradnju sa već popularnim bendovima poput  Block Out-a i Sunshine-a.

Sunshine je bend koji je svoju popularnost stekao u godinama saradnje sa Metropolisom objavivši za ovu kuću četiri albuma i jedan singl. Sva njihova najbolja ostvarenja, poput “Ljubavne likvifakcije”, “SH.G.T.M.”, “Neću da se predam” i “Kokane” propraćena su velikom medijskom pažnjom i sjajnim prijemom kod publike. Tradicionalno, Sunshine je svoje samostalne koncerte održavao 14. februara. Metropolis je 1998. godine organizovao njihov koncert u Hali sportova koji je zabeležio veliki uspeh. Takođe, Sunshine je, zahvaljujući Metropolis-u, snimio video spotove u produkciji Mechanical Duck-a koji su kvalitetom pratili svetske standarde. Ova produkcija, u saradnji sa Metropolis-om, vizuelno je uobličila Sunshine-ov rad. 

Manir kvalitetnog video produciranja spotova Metropolis, dalje, razvija sarađujući sa značajnim rediteljima poput Ivana Šijaka ( Sunshine), Ace Ilića ( Veliki prezir, Džukele, Orthodox Celts), Igora Stoimenova ( Alkatraz), Nebojše Radosavljevića ( Van Gogh), Milorada Milinkovića ( Block Out) i drugih.

Svoje prvo licencno izdanje Metropolis objavljuje maja ‘96. godine. U pitanju je album Have You Ever Heard  grupe Disciplin A Kitschme koji je snimljen u Londonu. Ovo izdanje se prvi put pojavljuje na kaseti i ploči. Kasnije su objavljena i druga licencna izdanja poput albuma “Ruke”, “Plavi avion” (Darko Rundek), “Svijet glamura” (Hladno pivo), "Brojevi računa” (Letu Štuke) .

1997. godinu je obeležio početak saradnje sa grupom Van Gogh koja, za Metropolis, objavljuje četiri albuma – “Live/No Comment” (1997), “Polje snova” (1998), “Opasan ples” (1999) i “Happy New Ear” (2001). Najveću popularnost stekao je “lajv” album “No Comment” na kome se nalaze snimci koncerta održanog 1996. u SKC-u tokom velikih studentskih protesta. Ovaj album određuje dalje stvaralaštvo  benda Van Gogh. 
Grupe Bjesovi i Kristali, ’97. godine objavljuju, po prvi put, svoja izdanja za Metropolis. Iste godine, za ovu izdavačku kuću, Goblini izdaju svoj “lajv” album “U magnovenju”
Naredne ’98. godine, Metropolis ostvaruje saradnju sa grupom Eyesburn i objavljuje njihov debi album “Dog Life”. Ovaj bend postao je najznačajniji rege bend na našim prostorima doprinoseći razvoju i popularizaciji ovog muzičkog žanra u Srbiji. 

Alternativa (1999-2004)
Krajem devedesetih godina Metropolis započinje rad sa grupom Orthodox Celts objavivši njihov, do sada, najtiražniji album Green Roses (1999). Ovaj bend, koji je popularizovao irsku tradicionalnu muziku u Srbiji, objavljuje pod Metropolis etiketom i albume “Orthodox Celts” (2001) i “A Moment Like The Longest Day” ( 2002). 

2000. godina je, za izdavačku kuću, donela saradnju sa muzičarima sa  kojima pre nije sarađivala i koji su postali velika imena na našoj muzičkoj sceni. Te godine je objavljen album „Da li imaš pravo“ repera Gru koji se smatra jednim od prvih rep projekata u Srbiji. Iste godine objavljen je veoma popularan album „Don't Happy Be Wory“ muzičara Rambo Amadeusa. Rambo za Metropolis objavljuje još jedno svoje ostvarenje “Bolje jedno vruće pivo nego četiri ‘ladna” (2002). 

U periodu između 2000. i 2001. godine,  objavljena su dva, veoma značajna “lajv” albuma, grupa Block Out (2000) i Sunshine (2001). Prvi nosi naziv “Između dva zla”, a drugi “Live”. Oba su snimljena u SKC-u Beograd.

2001. debi albumi grupa KKN i Veliki prezir reizdaju se na CD-u, a grupa Eyesburn objavljuje svoj drugi album “Gabau” za izdavačku kuću Metropolis.  

Pored alternativnih i rok bendova, Metropolis sarađuje i sa velikim imenima jugoslovenske pop scene. Za bosanskohercegovačko tržište objavljen je album Zdravka Čolića “Okano” koji je širom bivše Jugoslavije prodat u više od pola miliona primeraka. Saradnja sa Čolićem nastavlja se u vidu suorganizacije njegovog velikog povratničkog koncerta na Marakani 2001. godine. 

2002. godinu obeležava saradnja sa pank-rok grupom Ritam nereda koja u junu za Metropolis objavljuje svoj “lajv” album “Exist To Resist”, a decembra iste godine studijski album “Poriv”. Diskografski, izdavačka kuća postaje bogatija sarađujući i sa Bajagom objavivši njegov “lajv” album – “Best Of Live”.
Metropolis u tom periodu, takođe, objavljuje svoje tri kompilacije kao i licencno izdanje “Ruke" muzičara Darka Rundeka.TV METROPOLIS (2000-2004)

Vlasnik Metropolis-a, Mioljub Krsmanović, osniva televizijsku stanicu TV Metropolis u februaru 2000. godine. To je prva muzička televizija na našim prostorima koja je bila posvećena promovisanju alternativne muzike i kulture. U vlasništvu Metropolis-a, televizijska stanica ostaje do 2004. godine. U tom periodu, televizija je stekla status jedne od najaktuelnijih muzičkih TV stanica u zemlji i regionu koja je svoje gledaoce informisala o stvaralaštvu kvalitetnih bendova, promovišući njihove video spotove i uživo nastupe.
 
TV Metropolis bila je televizijska stanica usmerena na mlađu generaciju sa ciljem da  ih edukuje o radu domaćih i svetskih muzičara ’60-ih, ’70-ih i ‘80 –ih godina koji su obeležili i formirali rokenrol i alternativnu kulturu.  S obzirom na posvećenost diskografiji, Metropolis krajem 2004. godine prestaje sa vođenjem stanice TV Metropolis ali nastavlja da neguje tradiciju promocije muzike kroz  izdavački rad i organizaciju koncerata.  U susret novim žanrovima (2005-2015)
Ovaj period, izdavačkoj kući Metropolis, donosi saradnju sa novim muzičarima žanrovski različito orijentisanih. U želji da promoviše džez muziku koja je dugo vremena na našim prostorima bila neopravdano zapostavljena, 2009. godine objavljuje album “New Orient Express” Ivana Kundičevića. Nakon toga sledi i izdanje Blazin’ Quartet-a “Jalkan Bazz“ iz 2012. godine. 

Metropolis je tokom svog višedecenijskog postojanja i rada izgradio čvrstu saradnju sa drugim izdavačkim kućama u regionu i, za srpsko tržište, objavio licencna izdanja poput albuma “Plavi avion” Darka Rundeka (2010), “Svijet glamura” grupe Hladno pivo (2011), “Brojevi računa” Letu Štuke (2011), albuma “Pilula” grupe Lolobrigida (2012)  kao i album “Štrajk mozga” Edo Maajke (2012).

2014. godine objavljen je još jedan debi album pod Metropolis etiketom Crna kutija grupe Čovek vuk. Novoosnovana grupa sastoji se od  bivših članova benda  Block Out koju su osnovali kada je Nikola Vranjković napustio Block Out.

Kuća dobre muzike (od 2016)
U cilju da i dalje ostane žanrovski  široko orijentisana, sa spremnošću da prihvati talentovane bendove različitog muzičkog opredeljenja, Metropolis je 2016. godine osnovao džez etiketu Metropolis Jazz. Nastanak posebne etikete proizašao je iz potrebe talentovanih muzičara džez orijentacije da se njihova muzika čuje i prenese sa lokalnih živih svirki na fizički nosač zvuka. Pod ovom etiketom svoja izdanja objavljuju  Schime Trio (2016), Konzilium (2016) , Fish In Oil (2016), EYOT (2017), Vasil Hadžimanov Band (LP - 2017), Hashima (2017), Drama Organ Trio (2017). U 2018.  godini džez etiketa nastavlja da raste i pod njome svoja izdanja objavljuju Nikolov-Ivanović Undectet, Uglješa Novaković Quintet i Nenad Vasilić.

Alternativni i rokenrol  zvuk i dalje su prisutni u izdavaštvu Metropolisa. Jula 2016. godine, izdavačka kuća objavljuje debi album "Noć"  hard rok benda Krstaši, a novembra iste godine, debi album "Tragovi" bluz rok benda Bluz Mašina. Novi  rege zvuk predstavljaju publici objavivši album "Soul Infected" grupe Smoke'n'Soul.

Krajem 2016. Metropolis ponovo započinje poslovanje organizovanja koncerata. 15. decembra je organizovao koncert grupe Fish in Oil u Domu omladine Beograd. Pred punom salom Amerikana, nastupali su članovi dobro poznatog beogradskog džez benda, a kao predgrupa  svirao je sastav Schime Trio koji je predstavio publici svoj debitantski album „Do You Really Wanna Play?“ u izdanju džez etikete “Metropolis Jazz”. Metropolis je učestvovao i u organizaciji koncerta Vasil Hadžimanov Band-a, 10. marta 2017. godine koji je predstavljao i promociju prvog vinil izdanja benda “Alive” koji je Metropolis objavio februara 2017. godine. Krajem godine, organizovana su još dva koncerta grupe Kristali i benda Smoke'n'Soul. 2018. održan je prvi džez festival u organiziciji Metropolis Music pod imenom Metropolis Jazz Fest. Na festivalu su učestvovali izvođači koji su objavili izdanja pod etiketom Metropolis Jazz.

2016-2017. godina odlučujuća je za smer u kojem Metropolis želi da se kreće i da se, kao značajna izdavačka kuća, razvija. Prvu polovinu 2017. godine obeležio je početak saradnje sa kultnim bendom Love Hunters. Metropolis Music objavio je njihov prvi u karijeri "The Best Of". Za Metropolis su  debitantska ostvarenja objavili (CD i digital) mladi talentovani bendovi Magic Bush (First), The Cockblockers (Free Your Mind), Divlje svinje (Ne gledajte televiziju), Digresija (Progres) kao i autori  Ice Cream Man (On The Shoot) i multimedijalni umetnik Branko Radaković (Pakovanje).  Zatim slede digitalno objavljena izdanja izvođača Zašto Kafka (Zašto Kafka) , Milana Petrovića (Lady's touch), The Baswing (The Baswing 2),  Vlada & Teoretičari zavere (Bluz odbačenog psa), Acid Radio (Acid Radio) i Radiofoniks (Radiofoniks).

Krajem 2017. Metropolis započinje praksu reizdavanja kultnih albuma koji su obeležili devedesete. Decembra 2017, reizdati su albumi "Dolina ljubavi" grupe Kristali i "Sve što vidim i sve što znam" grupe Bjesovi. 2018. reizdat je album "Re Contra" benda Goblini na CD-u i LP-u.

U budućnosti Metropolis nastavlja objavljivanje kvalitetnog muzičkog materijala, saradnju sa talentovanim autorima, organizovanje koncerata od kulturnog značaja i vraća se omiljenom nosaču zvuka – vinilu.

POVRATAK VINILA
21. vek je doneo novu muziku ali i povratak najkvalitetnijem nosaču zvuka - ploče su ponovo u modi. 

Prvo vinilno izdanje Metropolis Music je Alive Vasil Hadžimanov Band-a. Za njim slede ploče Soul Infected grupe Smoke'n'Soul (2017), Innate sastava Eyot (2018). U martu 2018. godine objavljena su dva vinila - reizdanje albuma Re Contra grupe Goblini (objavljeno ekskluzivno i na crvenom vinilu) i Best Of grupe Love Hunters. Najaktuelnije vinilno izdanje je novi "live" album virtuoza na kontrabasu Nenada Vasilića Live In Theater Akzent.

Nova izdanja nas očekuju uskoro.

POVRATAK VINILA