Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

ZACK DE LA ROCHA – MUZIČAR I LEVIČAR


13.01.2023.


Američki muzičar, autor, pevač i politički aktivista  Zacharias Manuel de la Rocha ( Zack de la Rocha ) najpoznatiji je kao frontmen grupe “Rage Against The Machine” . Rođen je 12. januara 1970. u Kaliforniji.  De la Rochini roditelji su se razveli kada je on imao šest godina, a on se preselio iz Istočnog Los Anđelesa u Irvin sa svojom majkom, koja je pohađala Univerzitet Kalifornije stekavši doktorat iz antropologije. Zack je kasnije opisao Irvin kao „jedan od najrasističkih gradova koji se mogu zamisliti“ i rekao da „ako ste bili Meksikanac  (a Zack ima meksičko poreklo) u Irvinu, bili ste tamo jer ste imali metlu ili čekić u ruci“.

De la Rocha je upoznao Tima Commerforda u osnovnoj školi, au srednjoj su obojica svirali gitare u bendu “Juvenile Expression”. De la Rocha se u to vreme interesovao za pank bendove – “The Clash”, "The Misfits”, “Sex Pistols”, “Bad Religion”, a nešto kasnije su njegovu pažnju privukli I “Minor Treat” i “Bad Brains”.  Upravo su oni uticali na njega da, nakon kraće epizode sa bendom “Hard Stance” osnuje hardcore punk bend “Inside Out”, sa kojima je 1990. objavio EP “No Spiritual Surrender”. 


Nakon raspada benda “Inside out”  de la Rocha se zainteresovao za hip hop i počeo da nastupa u klobovima. Tokom jednog od tih nastupa upoznao je gitaristu benda “Lock Up” Toma Morella, koji mu je prišao impresioniran Zackovim tekstovima. Tom i Zack su pozvali muzičare koje su poznavali od ranije, bubnjara Breda  Wilka i basistu Tima Commerforda I tu počinje istorija jednog od najznačajnijih bendova devedesetih godina – “Rage Against The Machine”. Bend je dobio ime po neobjavljenom albumu bivšeg Zackovog benda “Inside Out”.



Već sa prvim album “Rage Against The Machine”, objavljenim 1992. godine postigli su ogroman komercijalni uspeh, bili su jedan od politički najangažovanijih bendova koji su emitovani na radiju I televiziji. Njihov drugi I treći album su dospeli na prva mesta top lista u Americi, ali de la Rocha je očekivao veći politički uticaj što se nije dogodilo. Razočaran, napustio je bend 2000. godine navodeći kao razlog “kreativne razlike”.



Zack de la Rocha je po napuštanju “Rage Against The Machine” radio na solo albumu koji nikada nije objavio. 

“Kada sam napustio Rage... prvo, bilo mi je jako slomljeno srce, a drugo, postao sam opsednut potpunim ponovnim izmišljanjem svog točka. Na nezdrav način, donekle. Nekako sam zaboravio taj stari način da sebi dozvoliš da budeš samo provod”, rekao je jednom prilikom. 
 
Nastavio je da se bavi muzikom, sarađivao je sa brojnim izvođačima među kojima su Trent Reznor, DJ Shadow, El-P, Muggs, Dan The Automator, Roni Size, DJ Premier and Questlove.
 
Glasine da bi se Rage Against the Machine mogao ponovo okupiti na festivalu muzike i umetnosti u dolini Coachella kružile su sredinom januara 2007. i potvrđene su 22. januara. Nastupili su poslednjeg dana festivala, 29. aprila i nakon toga odsvirali, na oduševljenje fanova, još niz koncerata u Americi, Australiji, na Novom Zelandu I širom Evrope. 



“Toliko se toga promenilo. Kada starite, osvrćete se na tenzije i pritužbe i imate drugačiji pogled na to. Mislim da je naš odnos sada bolji nego što je ikada bio. Čak bih to opisao kao sjajan. Nastavićemo da sviramo koncerte.  Što se tiče snimanja muzike u budućnosti, ne znam gde se to sve uklapa. Svi smo prihvatili projekte jedni drugih i podržavamo ih, i to je sjajno” komentarisao je de la Rocha odnose u bendu nakon ponovnog okupljanja.
 
Druga “reunion” turneja je najavljena za proleće 2020. godine. Bend je trebalo da izvede 52 nastupa (39 u Sjedinjenim Državama, 5 u Kanadi i 8 u Evropi) od 26. marta do 12. Septembra,  ali su bili primorani da odlože turneju do 2022. godine zbog pandemije COVID-19. Turneja je na kraju otkazana nakon što je de la Roša pokidao Ahilovu tetivu na polovini druge emisije.
 
Tokom cele svoje muzičke karijere Zack de la Rocha je i politički aktivan, zalažući se za pokret “Zapatista (EZLN)” u Meksiku
Posetite METROPOLIS SHOP – u ponudi imamo gotovo kompletnu diskografiju  grupe “Rage Against The Machine”