Menu

Wilko Johnson,"Blow Your Mind"- novi album nakon 30 godina pauze


8.8.2018.

Nakon objavljivanja najprodavanijeg albuma u njegovoj karijeri "Going Back Home" koji je snimio u kolaboraciji sa Roger Daltrey-em, Wilko Johnson se vraća na muzičku scenu svojim ostvarenjem "Blow Your Mind", inače prvim albumom sa novim materijalom, nakon 30 godina pauze.

Nekadašnjem gitaristi benda Dr Feelgood dijagnostifikovan je rak pankreasa. Medutim, uprkos najgorim predviđanjima doktora, nastavio je da nastupa sa novom žudnjom za životom, pa čak je i napravio najuspešniji album u svojoj karijeri "Going Back Home" sa legendarnim Roger Daltrey-em.

Nakon izvanrednog uspeha tog albuma, on je objavio da je, zahvaljujući trećem mišljenju lekara i operativnog zahvata, izlečen. Svojstvenim humorom, Wilko Johnon je rekao o ovom ponovnom oživljavanju karijere: "Čoveče, ništa nije kao kada vam kažu da umirete da biste se osećali živi."

"Blow Your Mind" je Johnson-ov prvi album sa novim materijalom za 30 godina i to je zvuk čoveka koji se oseća veoma živim.

Wilko-u se na albumu pridržuje njegov dugogodišnji bend: Norman Watt Roy na basu i Dylan Howe na bubnjevima zajedno sa producentom Dave Eringa koji je sa njima radio na zlatnom albumu "Going Back Home". Opisujući ovo izdanje kao "album koji nikada nisam mislio da ću pisati", bavi se suđenjima i stradanjima sa kojima se suočio u poslednjih pet godina, pesme poput "Marijuana" i "Take It Easy"  direktno su posvećene dijagnozi koja mu je konstatovana.

Govoreći o prvim tekstovima pesama koje je napisao za trideset godina, Wilko kaže: "Teško je kad stignete u sedamdesete godine, jer o čemu bi trebalo da pevam? "Volim te dušo ali si me povredila?" Ma hajde! To je problem. Ali nikada nisam mislio da ću biti osoba koja bi pisala pesme o različitim stvarnim iskustvima dok se nisam razboleo."

Ukoliko je neko očekivao da će Wilkov zvuk biti omekšan zbog takvih iskrenih tekstova, iznenadiće se da je njegov gitarski stil još agresivniji. 

Producent Dave Eringa je rekao: "Nikada nisam očekivao da ću napraviti još jedan album Wilko Johnson-a nakon "Going Back Home" ali kakvo je bilo zadovoljstvo i privilegija uhvatiti prve nove pesme Wilka nakon  30 godina! On je zaista jedan gospodin muzike - pismen, inteligentan i artikulisan ali i dalje je*eno rock & roll!"