Menu

TEEN SPIRIT ili kako je grandž muzika rokenrolu vratila oštricu


7.06.2018.

Kada je 1991. godine Nirvana izbacila „Smells Like Teen Spirit“ pesmu koja im je obeležila karijeru, tadašnja muzička industrija nije imala pojma šta ju je snašlo. Nakon cele jedne dekade u kojoj su dominirali zvuci sintisajzera i produkcione tehnike, pojavila su se trojica autsajdera iz Sijetla sa muzikom koju je štampa nazvala „grandž“. Istorijske revizije rok muzike su poimale grandž kao spasioca primalnog roka i ubicu hevi metal kosijanera iz kasnih 80-ih. 


Pevač Mark Arm (ex Green River, Mudhoney) se smatra prvim muzičarem koji je upotrebio termin „grandž“ kada je opisao muziku svog prvog benda Mr Epp and the Calculations rečima: „Pure grunge! Pure noise!“ u fanzinu „Desperate Times“ 1981. godine. Sonic Youth, Dinosaur Jr i Butthole Surfers zaslužuju kredite za uspostavljanje muzičkog puta koji je vodio do pojave grandž zvuka. Sam Kurt Cobain je u jednom intervjuu rekao da mu je band Pixies bio primarna inspiracija. 

Grandž se pretvorio u svetski muzički fenomen 1991. godine. Ne samo što je Nirvana probila led kultnom pločom „Nevermind“ nego je i Pearl Jam svojim albumom "Ten",  Mother Love Bone albumom "Apple" obarao prodajne rekorde, a treći album „Badmotorfinger“ sastava Soundgarden, predvođen harizmatičnim pevačem Krisom Kornelom, je osvojio Gremi nominaciju za najbolji metal performans.

U međuvremenu ključne albume grandža izdaju bendovi The Smashing Pumpkins, Stone Temple Pilots, Alice In Chains, a pravu afirmaciju grandž dobija kroz filmsko ostvarenje „Singles“ koji je režirao Cameron Crowe, a koji se dešava u Sijetlu i koristi ovu tada novu i aktuelnu muzičku revoluciju.

1993. godine grandž postaje prisutan i u svetu mode. Od Karla Lagerfelda do Marka Džejkobsa svi veći modni dizajneri su koristili elemente flanelskih košulja, pocepanog džinsa i vojničkih čizama u svojim savremenim kolekcijama.

Grandž praktično umire u aprilu 1994. godine kada Kurt Cobain izvršava samoubistvo. Foo Fighters (osnovao Dave Grohl iz Nirvane) i Pearl Jam nastavljaju da pune hale. Kasnih 90-tih se pojavljuju razni bendovi koji vuku uticaj iz grandž muzike kao što su Weezer, Blink 182, Nickelback, Candlebox, a početkom dvehiljaditih i Korn, Limp Bizkit, Papa Roach, koji su svi usvojili dozu ljutine i intenziteta koje je sa sobom nosio grandž, kao esencijalni elemenat rokenrol muzike.