Menu

SYD BARRETT


6.1.2020.


6. januara 1946. godine rodio se engleski pevač, tekstopisac i jedan od osnivača planetarno popularne rok grupe Pink Floyd - Roger Keith Barrett poznatiji kao Syd Barrett

Syd se rodio i pohađao osnovnu školu u Kembridžu u kojoj je upoznao  Rogera Watersa. Barrettov otac preminuo je 1961. godine, mesec dana pre nego što će Syd napuniti 16 godina. Zbog tragičnog gubitka i pokušaja da se tuga umanji, Sydova majka je podsticala njegovo bavljenje muzikom i bend u kojem je tada svirao-  "Geoff Mott and The Mottoes".

U septembru 1962. godine Barrett je upisao umetnički odsek na  Tehničkom fakultetu u Kembridžu i tamo upoznao Davida Gilmoura. Između 1963. i 1964. godine, pod uticajem grupa The Beatles i Rolling Stones, počeo je aktivnije da svira na privatnim zabavama i piše pesme. Takođe, povremeno je svirao akustične svirke zajedno sa Gilmourom.

Razmišljajući o svojoj budućnosti, 1964. godine Barrett odlučuje da se upiše na umetnički fakultet "Camberwell" u Londonu na odsek za slikarstvo. 


Izvor: http://www.sydbarrett.com/art/

1964. on postaje član sastava Pink Floyd, sastava koji je pre toga mnogo puta promenio ime i muzičku orijentaciju. 1965. godine, zajedno sa ostalim članovima, prvi put ulazi u studio za snimanje. 

Barrett je u sastavu Pink Floyd aktivno bio tri godine (1965-1968). Zajedno su napravili dva albuma i nekoliko neobjavljenih pesama.

Debitantski album "The Piper at the Gates of Dawn" objavili su 4. avgusta 1967. godine za izdavačku kuću EMI u produkciji Normana Smitha. Ovaj album čine dve različite klase pesama - duge improvizacije sa uživo nastupa i kraće pesme koje je napisao Barrett. 








Drugi album grupe Pink Floyd  "A Saucerful of Secrets" objavljen je 29. juna 1968. godine za istu izdavačku kuću. Sniman je pre i nakon što je Barrett izašao iz grupe. Ovaj album je jedini album Pink Floyda u kojem se pojavljuju svih pet članova ove grupe (za Gilmoura je ovo bio prvi album), a kao petorka se pojavljuju samo u jednoj pesmi - "Set the Controls for the Heart of the Sun".

Bubnjar grupe, Nick Mason, kasnije će proglasiti "A Saucerful of Secrets" svojim omiljenim Pink Floyd albumom. Album se našao na devetom mestu britanske top liste. 





Zbog spekulacija o njegovom mentalnom stanju i prevelikoj upotrebi psihodeličnih supstanci, u aprilu 1968. godine Syd  je  izbačen iz grupe Pink Floyd. 

Godinu dana kasnije, započinje svoju solo karijeru singlom "Octopus" sa njegovog prvog solo albuma "The Madcap Laughs" (1970). Na ovom albumu su kao producenti učestvovali i David Gilmour i Roger Waters. Iste godine objavio je i drugi solo album "Barrett" koji je takođe producirao Gilmour u saradnji sa klavijaturistom Pink Folyda (Richard Wright).



Numera "Octopus"je bila objavljena kao singl u novembru 1969. godine i otvara drugu stranu ploče albuma "The Madcap Laughs". Producenti numere su Syd Barrett i David Gilmour.


"Baby Lemonade" je pesma koja otvara drugi i zadnji solo album Syda Barretta - "Barrett"


1972. godine, Barrett je napustio muzičku industriju i povukao se iz javnog života.Nastavio je sa slikanjem i bavio se baštovanstvom.

Pink Floyd mu je mnogo puta odao priznanje  za njegovo delo - najpoznatije kroz numere "Shine On You Crazy Diamond" i rok operu iz 1979. godine - "The Wall". Syd je preminuo je 7. jula 2006, u 60. godini.

Iako se Syd Barrett muzikom bavio manje od deset godina, njegov muzički uticaj je i dalje prisutan i značajan. Važio je za jednog od najšarmantnijih izvođača sa neverovatnom energijom i unikatnim muzičkim idejama.