Menu

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band


1.6.2020.

1. juna 1967. godine u Velikoj Britaniji objavljen je kultni album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" grupe The Beatles.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band je osmi studijski album britanske rok grupe The Beatles koji je doživeo neverovatan uspeh i doneo bendu još veću popularnost. Rad na snimanju ovog ostvarenja počeo je krajem 1966. godine. Između novembra 1966. i aprila 1967, članovi grupe proveli su više od 400 sati u studiju radeći na njemu. Ovo je njihov prvi album koji imao isti spisak numera i na britanskoj i na američkoj verziji. 

McCartney je po prvi put predvodio grupu tokom rada na izdanju i bio autor većine pesama pa i naslovne numere, ali Lenonov doprinos je takođe značajan obzirom na to da je napisao pesme "Being for Benefits of Mr. Kite" i "А Day in the Life". U Velikoj Britaniji Sgt. Pepper's bio je na vrhu top liste ukupno 27 nedelja. 




Ne samo da je muzika na ovom albumu bila drugačija i uzbudljivija već i sam način izvođenja, u produkciji Georgea Martina. Magazin Rolling Stone proglasio ga je najvećim rok albumom svih vremena, a album ima i jedan od najslavnijih omota u istoriji roka gde su predstavljeni članovi u njihovim gardijskim uniformama okruženi slikama ljudi koji su ih intrigirali ili su im se divili. Među njima se nalaze Albert Ajnštajn, Karl Marks, Merlin Monro i drugi . 

Od 2011. album se prodao u više od 32 miliona primeraka što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.