Menu

SEDAM GODINA BEZ ZIGGY STARDUSTA


10.01.2023.


Engleski kantautor i glumac David Bowie smatra se jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Rođen je kao David Robert Jones 8. januara 1947. godine u Londonu.  
Bowie je od ranog detinjstva razvio interesovanje za muziku. Studirao je umetnost, muziku i dizajn pre nego što je 1963. započeo profesionalnu karijeru kao muzičar. "Space Odditi", objavljen 1969. godine, bio je njegov prvi ulazak u prvih pet na UK Singles Chart. Posle perioda eksperimentisanja, pojavljuje se 1972, tokom ere glam roka, sa svojim blistavim i androgenim alter egom Ziggy Stardustom. Zahvaljujući  singlu "Starman" i albumu  „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, stekao je široku popularnost.



Godine 1975. Bouvijev stil se pomerio ka zvuku koji je okarakterisao kao „plastic soul“, u početku otuđujući mnoge njegove fanove u Velikoj Britaniji, ali mu je doneo prvi veliki uspeh u SAD-u sa singlom  „Fame“ i albumom „Young Americans“. Godine 1976. Bouvi je glumio u kultnom filmu „Čovek koji je pao na Zemlju“ i objavio album „ Station to Station“. Godine 1977. ponovo donosi promenu muzičkog pravca – izlazi album „Low“ sa uticajima elektronskog zvuka, a zatim slede  "Heroes" (1977) i „Lodger“ (1979 čime je kompletirana „Berlinska trilogija“.



Bowie i tokom osamdesetih nastavlja da niže uspehe. Objavljuje album „Scary Monsters“, veliki hit je bio singl „Ashes to Ashes“ ali i „Under Pressure“ koji je snimio sa grupom Queen. Ipak, najveći komercijalni uspeh osamdesetih dolazi sa albumom „Let's Dance“ (1983).



Tokom 1990-ih i 2000-ih, Bouvi nastavlja da eksperimentiše sa muzičkim stilovima. Prestao je sa turnejama nakon 2004. i njegov poslednji nastup uživo bio je na dobrotvornoj manifestaciji 2006. 
Procenjuje se da je tokom karijere prodao preko 100 miliona nosača zvuka i smatra se jednim od natiražnijih izvođača ikada.
  Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih 1996. godine. Rolling Stone ga je svrstao među najveće umetnike u istoriji.
Preminuo je 10. Januara 2016. godine, dva dana nakon 69. rođendana, odnosno, dva dana nakon objavljivanja poslednjeg, 26. albuma – „Blackstar“.

Posetite Metropolis Shop – u ponudi imamo veliki broj izdanja Davida Bowie-a