Menu

Rory Gallagher - 15 najboljih izdanja na vinilu!


10.4.2018.

Pitali su jednom Džimi Hendriksa “Kako je biti najbolji gitarista na svetu“, a Jimi je odgovorio „Pitajte Rori Galagera“.
Povodom 70-godišnjice  rođenja „najboljeg gitariste na svetu,“ Universal Music je reizdao njegovu bogatu solo diskografiju na vinilu. 

Villiam Rory Gallagher, irski gitarista, kompozitor, multiinstrumentalista (osim gitare svirao je i bas, saksofon, sitar, bendžo, dobro...), rođen je 2. marta 1948. godine u Belišenonu u Irskoj. Prvog “Fendera Stratokastera” je kupio sa 13 godina i za njega je dao “pravo malo bogatstvo” – 100 funti. Prvi uzori su mu bili Loni Donegan, Badi Holi i Edi Kokren ali je svoj stil počeo da uobličava kada je otkrio Madi Votersa i Big Bil Bronzija. Karijeru je počeo u “školskim sastavima” i grupama koje su svirale “pop hitove” ali je pravu muzičku karijeru započeo osnivanjem grupe “The Taste“ 1966. godine. Ovaj bluz-rok trio po uzoru na “Cream” i “Jimi Hendrix Experience” brzo je postao popularan u Irskoj i Velikoj Britaniji, a zatim i u Americi.Objavili su dva studijska i dva live albuma. Prestali su sa radom 1970. godine, ubrzo posle više nego uspešnog nastupa na prestižnom Isle Of Wight festivalu. 

Rori je nastavio solo karijeru i 1971. godine objavio prvi album – “Rory Gallagher”, za njim “Deuce”, pa prvi live album “Live in Europe”. Sledeći albumi mu donose joše veće uspehe – “Blueprint” i “Tattoo”, a zatim izlazi antologijski live album “Irish tour ‘74” koji je pratio i dugometražni film. Čak je postojala mogućnost da Rori dođe na mesto Mika Tejlora i postane stalni član Rolingstounsa. Tokom karijere Rori je objavio 12 studijskih, 6 “živih” albuma, 9 singlova i brojne kompilacije. Poslednji studisjki album “Fresh Evidence” objavio je 1990. godine. Preminuo je 14. juna 1995. godine.

15 najboljih ostvarenja Rori Galagera na vinilu možete  nabaviti ovde, a ukoliko ste više fan kompakt diska, veliki broj izdanja možete pronaći ovde.