Menu

Promocija knjige i novog albuma Igora Marojevića u SKC-u


16.10.2018.

Promocija romana „Tuđine“ Igora Marojevića, kao i njegovog prvog samostalnog muzičkog izdanja pod nazivom Da se ne zameri, održana je 11. oktobra u velikoj sali SKC-a. O knjizi i disku  su osim autora govorili i dr Dragana V. Todoreskov, teoretičarka i istoričarka književnosti, Miroljub Stojanović, književni i filmski kritičar, Dragan Krle Jovanović, muzičar, i Milan Milosavljević Burda, muzičar i producent. Odlomke je čitao glumac Daniel Sič.

Knjiga i roman su objavljeni gotovo istovremeno, a sam Marojević ističe da knjiga i cd čine jednu celinu i da je za bolje razumevanje njegovog pisanog dela poželjno preslušati i album.

Dragan Krle Jovanović (Generacija 5) je rekao da mu je Marojević pri prvom susretu, kada je došao da snima album, ličio na Bukovskog, „zato što je ušao razbarušen, kao pravi umetnik. U tom utisku kasnije, dok sam čitao knjigu ’Tuđine’, naišao sam na raskorak. Koliko god da izgleda destruktivno, on je okrenut ka životu i taj Eros i Tanatos se kod Marojevića i te kako oseća. Jovanović kaže da je „Marojević muzičar među piscima i pisac među muzičarima“, a naglasio je i da čovek kada piše knjigu, mora da ode u više stanje svesti, ali da su ti trenuci retki. 

Pisac Igor Marojević (1968, Vrbas) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je romane 24 zida, Žega, Šnit, Parter i Majčina ruka, novelu Obmana Boga, zbirke priča Tragači, Mediterani i Beograđanke – najkomercijalniju zbirku srpske kratke umetničke proze 21. veka – i dve knjige eseja. Njegova dela ili njihovi odlomci prevedeni su na 16 jezika. Uvršten je u petnaestak antologija srpske, ex YU, istočnoevropske i evropske književnosti. U Španiji je izvedena njegova drama Els nómades, a u Srbiji drame 24 zida, TvrđavaEvropa i Bar sam svoj čovek. Dobio je više književnih nagrada, između ostalog "Károly Szirmai", Nagradu iz Fonda „Borislav Pekić“ i Desimir Tošić. Status profesionalnog književnika ima od 2002.

Rokenrolom se bavio krajem osamdesetih i početkom devedesetih, kad je sa bendom u kom je pevao i pisao muziku i tekstove, Stvarno kvarno, snimio istoimeni prvenac. Da se ne zameri je njegov prvi solo album. 






Album Da se ne zameri možete kupiti ovde.