Menu

Princ soula, Marvin Gej


2.4.2020.

Marvin Penc Gej Junior, poznatiji kao Marvin Gej  (Marvin Gaye) bio je američki pevač, producent i tekstopisac rođen 2. aprila 1939. godine u Vašingtonu. Rastao je u veoma komplikovanom okruženju pored oca  Marvina Penca Geja starijeg i majke Alberte. Njegovo detinjstvo bilo je teško budući da ga je otac fizički zlostavljao. O sukobu između oca i sina često je spekulisano i pisano tokom Marvinovog života, a i posle smrti princa soula koji je preminuo dan pre svog 45. rođendana - 1. aprila 1984. godine nakon što je njegov otac dva puta pucao na njega iz pištolja u porodičnoj kući. 


Uprkos mnogobrojnim traumama iz detinjstva, kontroverzama o njegovoj seksualnosti i odnosu prema ženama, Marvin je obogatio svet muzike svojim izuzetnim talentom i stvaralaštvom. Na tom putu dobijao je bezrezervnu podršku od svoje majke, a kasnije i od njegove prve žene, Ane Gordi, koja je bila osnivač prve diskografske kuće kojoj je Marvin pristupio. 


Uspon Marvinove karijere počeo je tokom šezdesetih godina prošlog veka kada je kroz pevanje i sviranje oblikovao novi zvuk izdavačke kuće Motown Records i pritom dobio nadimak princa Motauna. Za ovu izdavačku kuću 1961. godine objavio je i svoj prvi studijski album The Soulful Moods of Marvin Gaye. Album je doneo mešavinu džeza, tradicionalnog popa i R&B zvuka, a najavljen je singlom "Let Your Conscience Be Your Guide".




Dve godine kasnije, 1963. Marvin objavljuje drugi studijski album That Stubborn Kinda Fellow  koji se više kretao u pravcu R&B muzike, a singlovi sa ovog albuma poput "Soldier's Plea", "Stubborn Kind of Fellow", "Hitch Hike" i "Pride and Joy" doneli su mu popularnost i van Amerike.





1964. godina je bila veoma plodna za ovog umetnika. Tokom nje objavio je čak dva studijska albuma When I'm Alone I Cry i  Hello Broadway. Prvi album sadržao je džez i pop standarde , a dve numere uzete su sa albuma Billy Holiday "Lady In Satin" i obrađene u Marvinovom stilu. "Hello Broadway" je takođe bio baziran na standardima kao i na materijalima Brodveja. 

Godinu dana kasnije, umetnik je opet iznenadio objavivši dva albuma - How Sweet It Is to Be Loved by You  A Tribute to the Great Nat "King" Cole . Singl "How Sweet It Is (To Be Loved by You)" je bio jedan od najprodavanijih u to vreme, a veliki uspeh sa tog albuma postigle su i pesme "Try It Baby" (u saradnji sa The Temptations) i "Baby Don't You Do It" (u saradnji sa  The Andantes). Drugi album je tribute album posvećen Marvinovom idolu - džez izvođaču Nat "King" Cole-u.



Šest pesama sa Marvinovog albuma Moods of Marvin Gaye (1966) predstavljene su publici kao singlovi i sve su se našle na listi Top 40 R&B singlova, a četiri su čak ušle i na listu Top 40 Pop singlova što je izuzetan uspeh i u današnje vreme.


Osmi studijski album I Heard It Through the Grapevine! objavljen 1968. bio je prvi solo studijski album koji je Gej objavio u toku dve godine. Doneo mu je veliki komercijalni uspeh , a naslov albuma je originalno glasio " In the Groove".




M.P.G. (1969) je jedan od Marvinovih najprodavanijih albuma šezdesetih godina, našao se na Bilbordovoj listi Top 40 i dobio odlične ocene od strane muzičkih kritičara. Dobar komercijalni uspeh pratio je i njegov sledeći album That's the Way Love Is (1970). Na albumu se nalazi i sjajna obrada čuvene pesme Bitlsa "Yesterday".



What's Going On (1971) je verovatno Marvinov najbolje ocenjen album. Acclaimed Music ga je stavio na 7. mesto najuspešnijih pop albuma svih vremena, a britanski pisac Colin Larkin ga je u svojoj knjizi All Time Top 1000 Albums postavio na 39. mesto.



Sedamdesetih godina, Marvin je objavio još četiri studijska albuma - Trouble Man (1972), Let's Get It On  (1973), I Want You (1976) i Here, My Dear (1978). "Trouble Man" je saundtrek za istoimeni film i ujedno prvi album koji je Gej sam napisao i producirao. Jedini drugi album koji je Gej u potpunosti sam radio bio je In Our Lifetime objavljen 1981. godine. 


U ovom periodu, Marvin Gej je postao jedan od najplaćenijih R&B muzičara svih vremena, smatrali su ga seks simbolom toga doba, a njegov zadnji album Midnight Love (1982) doneo je i planetarno popularni hit "Sexual Healing". "Midnight Love" je album koji je postigao najveći uspeh u čitavoj Gejevoj karijeri. Tri puta je dostigao platinasti tiraž u Americi, prodat u više miliona primeraka širom sveta, a NME ga je proglasio albumom godine. 




Marvinovu obimnu muzičku diskografiju dodatno su obogatili su i kolaborativni albumi koje je radio sa izvođačima: Mary Wells, Kim Weston, Tammi Terrell i Diana Ross. 




Nakon smrti, Marvin Gej je dobio mnoga odlikovanja i počasti za svoja muzička dela, doprinos soul muzici i kasnijim muzičkim pravcima. Rock and Roll Hall of Fame uključio ga je 1987. godine, tri godine kasnije dobio je i svoju zvezdu na Hollywood Walk of Fame. 1996. posthumno je dobio i Gremi nagradu za životno delo. 

Rock and Roll Hall of Fame je uvrstio tri njegove pesme u spisak od 500 onih koje su oblikovale rokenrol  - "I Heard It Through the Grapevine", "What's Going On" i "Sexual Healing". Magazin Rolling Stone  stavio ga je na 18. mesto svoje liste "100 najvećih umetnika svih vremena", a na 6. mesto liste "100 najvećih pevača svih vremena". 

Nagrade za Marvinovo delo posthumno se i dalje  nižu, njegova muzika i dalje živi i ima uticaj na savremene muzičke pravce i izvođače.