Menu

"Plavi svet" Džona Koltrejna


29.8.2019.

1964. godine, Nacionalni filmski odbor Kanade zatražio je od Džona Koltrejna da snimi muziku za film "Le chat dans le sac" (Mačka u torbi ).  Do sada, nije objavljeno da je legenda džeza, ovom filmu, dodao svoja nova izvođenja. 


U junu te godine, Koltrejnov "Klasični kvartet" ušao je u studio Rudija Van Geldera i ponovo snimio pet, već prethodno snimljenih Koltrejnovih kompozicija. Dugo godina su gledaoci filma koji su prepoznali muziku mislili da slušaju originalne snimke, iako su oni u stvari bili novi i nikada objavljeni u takvom aranžmanu.
Sa izlaskom "Blue World" prvi put možemo čuti ove novootkrivene snimke.



Album će biti dostupan na CD-u, vinilu i u digitalnom formatu.

Kao što je rečeno, ovi snimci datiraju iz 1964. godine, snimani između sesija za "Crescent" i "A Love Supreme". Koltrejnu je prišao kanadski filmski režiser Gilles Groulx
koji je planirao da snimi film "Le chat dans le sac", ljubavnu priču smeštenu u Montrealu koja je  imala i političku konotaciju. Groulx je bio strastveni obožavalac Koltrejnove muzike i predložio mu je da snimi muziku za njegov film - na iznenađenje, Džon je pristao.

U studio je ušao sa svojima kolegama (Garrison, Elvin Jones i McCoy Tyner) i odlučili su da revidiraju i reinterpretiraju neke Koltrejnove ranije radove. Ova sesija snimljena je na analognoj mono kaseti od četvrt inča. Groulx, koji je bio prisutan na ovoj sesiji, uključio je u svoj film samo deset minuta od snimanja koje je trajalo 37 minuta.

Ovaj album je takođe uvod u fascinantan i izuzetno značajan period u Koltrejnovoj muzičkoj evoluciji, smešten između dva njegova najprestižnija dela. "Crescent" je objavljen u julu, a "A Love Supreme" januara 1965. 

"Blue World" prati album iz 2018. godine koji je dostigao globalni uspeh - "Both Directions At Once: The Lost Album"


Lista pesama:

Strana A
1 Naima (Take 1) (4:34)  
2 Village Blues (Take 2) (3:41)  
3 Blue World (6:08)  
4 Village Blues (Take 1) (3:51)  

Strana B
1 Village Blues (Take 3) (3:45)  
2 Like Sonny (2:43)  
3 Traneing In (7:42)  
4 Naima (Take 2) (4:10)