Menu
Kalendar događaja
 • 21
  feb
  20h
  DJ Vlada Jet
  Veče australijskog roka - 40 godina bez Bona Skota
 • 22
  feb
  21h
  Tennessee Wankers
  Elvis tribute projekat
 • 28
  feb
  21h
  Lola & Lazar Duo
  koncertni nastup
 • 29
  feb
  21h
  Nebojša Simeunović Sabljar (Dža ili Bu)
  koncertni nastup
 • 04
  mar
  20h
  Dj Zdenko Kolar (ex VIS IDOLI),
  Veče posvećeno Vladi Divljanu
Hot in Shop

"Plavi svet" Džona Koltrejna


29.8.2019.

1964. godine, Nacionalni filmski odbor Kanade zatražio je od Džona Koltrejna da snimi muziku za film "Le chat dans le sac" (Mačka u torbi ).  Do sada, nije objavljeno da je legenda džeza, ovom filmu, dodao svoja nova izvođenja. 


U junu te godine, Koltrejnov "Klasični kvartet" ušao je u studio Rudija Van Geldera i ponovo snimio pet, već prethodno snimljenih Koltrejnovih kompozicija. Dugo godina su gledaoci filma koji su prepoznali muziku mislili da slušaju originalne snimke, iako su oni u stvari bili novi i nikada objavljeni u takvom aranžmanu.
Sa izlaskom "Blue World" prvi put možemo čuti ove novootkrivene snimke.Album će biti dostupan na CD-u, vinilu i u digitalnom formatu.

Kao što je rečeno, ovi snimci datiraju iz 1964. godine, snimani između sesija za "Crescent" i "A Love Supreme". Koltrejnu je prišao kanadski filmski režiser Gilles Groulx
koji je planirao da snimi film "Le chat dans le sac", ljubavnu priču smeštenu u Montrealu koja je  imala i političku konotaciju. Groulx je bio strastveni obožavalac Koltrejnove muzike i predložio mu je da snimi muziku za njegov film - na iznenađenje, Džon je pristao.

U studio je ušao sa svojima kolegama (Garrison, Elvin Jones i McCoy Tyner) i odlučili su da revidiraju i reinterpretiraju neke Koltrejnove ranije radove. Ova sesija snimljena je na analognoj mono kaseti od četvrt inča. Groulx, koji je bio prisutan na ovoj sesiji, uključio je u svoj film samo deset minuta od snimanja koje je trajalo 37 minuta.

Ovaj album je takođe uvod u fascinantan i izuzetno značajan period u Koltrejnovoj muzičkoj evoluciji, smešten između dva njegova najprestižnija dela. "Crescent" je objavljen u julu, a "A Love Supreme" januara 1965. 

"Blue World" prati album iz 2018. godine koji je dostigao globalni uspeh - "Both Directions At Once: The Lost Album"


Lista pesama:

Strana A
1 Naima (Take 1) (4:34)  
2 Village Blues (Take 2) (3:41)  
3 Blue World (6:08)  
4 Village Blues (Take 1) (3:51)  

Strana B
1 Village Blues (Take 3) (3:45)  
2 Like Sonny (2:43)  
3 Traneing In (7:42)  
4 Naima (Take 2) (4:10)