Menu

ONI SU ŠAMPIONI – PREKO 2 MILIJARDE SPOTIFY STRIMOVA ZA “BOEMSKU RAPSODIJU”


23.12.2022.


Jedan od najvećih hitova grupe “Queen”  „Bohemian Rhapsody“ premašio je dve milijarde Spotify strimova. Ostali rok izvođači koji su ostvarili najmanje milijardu strimova jedne pesme su “Nirvana” („Smells Like Teen Spirit“), “Journey” („Don't Stop Believin“), “Guns N' Roses” („Sveet Child O ' Mine”) i “Linkin Park” („In the End”, „Numb”).



„Bohemian Rhapsody“ je započela svoj život negde kasnih 60-ih, kada je Fredie  Mercury bio student na Iling Art College-u. Bile su to tada ideje ispisane na papririćima. 
Gitarista grupe Brian May  seća se briljantnog pevača i tekstopisca koji im je ranih 70-ih predstavio  remek delo koje je svojevremeno nazvao „Kaubojska pesma“, možda zbog rečenice „Mama… just killed a man”.
„Sećam se kako je Freddie dolazio sa gomilom papirića i udarao po klaviru“, rekao je May 2008. „Svirao je klavir kao što većina ljudi svira bubnjeve. A ova pesma koju je imao bila je puna praznina gde je objašnjavao da će se ovde desiti nešto opersko i tako dalje. Razradio je harmonije u svojoj glavi."



Bend “Queen”  je sredinom 1975. godine prvo  uvežbavao „Bohemian Rhapsody“ u “Ridge Farm” studiju, a zatim su proveli  tri nedelje doterujući  pesmu. Do leta su bili spremni da je snime, a  snimanje je počelo 24. avgusta 1975.. Bio je to trenutak koji je May  opisao kao „najveće uzbuđenje“.
“Bohemian Rhapsody” ima i preko 1.500.000.000 pregleda na platform “YouTube”


Posetite Metropolis Shop – istražite našu ponudu izdanja grupe “Queen”