Menu

ODRŽAN PRVI METROPOLIS MUSIC FEST


04.07.2023.


U nedelju je, u prepunoj Barutani, održan prvi METROPOLIS MUSIC FEST čime je jedna od najznačajnijih diskografskih kuća sa ovih prostora započela proslavu jubileja, svojih "30 godina rokenrola". Iako najavljena, kiša na sreću nije pala, pa je shodno tome brojna publika mogla da uživa u izuzetnoj svirci bendova koji su svoju karijeru, ali i diskografske početke, vezali upravo za Metropolis.


Prva se publici te večeri predstavila subotička Nafta, nastala na tragu legendarnih Džukela, pa logično deo njihovog repertoara čine  hitovi ovog benda. Bilo je sjajno, ponovo uživo čuti “Ne mogu da pobegnem”, “Most”, “Energiju”….  Posebna “ekskluziva” je svakako bio izlazak Leonida Pilipovića Lea koji se, posle više od dve decenije, na bini pridružio svom starom saborcu, nekadašnjem pevaču benda Džukele,  Banetu Vukosavljeviću. Naravno, nikako ne smemo zaboraviti da istaknemo izuzetan autorski rad Baneta i ekipe. Nafta je izuzetan, dobro uvežban bend, sa jakim autorskim pečatom, koji do sada, na žalost, nije uspeo da dođe do prave pozicije. Nadamo se da će ovo predstavljanje publici u Barutani biti prava prekretnica u njihovom radu, baš kao što je svojevremeno saradnja sa Metropolisom i objavljivanje albuma “Gledajući u mrak” grupu Džukele postavila na mesto najznačajnijih srpskih rok bendova devedesetih godina.


Nakon Nafte binu su “zauzeli” Dža ili Bu, bend koji je ušao u 34. godinu postojanja i, koji je, u neku ruku, “povod” za održavanje ovog festivala. Naime, pre gotovo trideset godina album “Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju” je objavljen kao prvo izdanje tada nove diskografske kuće na ovim prostorima – Metropolis. Sabljar i ekipa su nastup započeli brzom, energičnom pesmom novijeg datuma sa albuma “Sedma sila” – “Gasio sam mrak”. U narednih 45 minuta publici nisu dali da predahne, čuli smo “Staljina”, “Zanimljivu geografiju”, “Rasprodaju”, naravno “Diktatora”, za kraj neizostavne, “Ustani  i kreni” “Večna lovišta”….


Oko 23 sata i 15 minuta na scenu su izašli “Goblini”. Bez obzira što relativno često nastupaju u glavnom gradu fanovi benda uvek ispune svaki prostor i naprave nezaboravnu atmosferu. Tako je bilo i ovaj put kada su zajedno sa Golubom, Kokotom, Leom, Alenom i Fircom “osvojili” još jedan prostor – Barutanu. Tokom dva sata čuli smo najveće “koncertne adute” – od “Anje”, preko “Magnovenja”, “Petre”, “Cipjonke”, “Jagoda”, pesama iz “novog milenijuma”, poput “Kandahara”, “Lune”, “Dece”, do najnovijih “Ti si taj” i “Mirno more”. Često bendovi imaju problem da publika uglavnom dolazi da čuje stare hitove, dok nove pesme prolaze “mlako”. Kod Goblina to nije slučaj – divno je bilo čuti da fanovi horski pevaju kako stare tako i nove pesme, čak i one koje nisu “singlovi”. Dvočasovni nastup šapčana završen je “Lorenom” I to je ujedno bio i kraj maratonskog, petosatnog programa prvog METROPOLIS MUSIC FESTA.


Nastaviće se……. Proslava “30 godina rokenrola” diskografske kuće Metropolis je tek počela.