Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

MILAN MLADENOVIĆ - POČASNI GRAĐANIN SARAJEVA


27.02.2023.


Prema odluci gradskog veća Milan Mladenović je posthumno proglašen počasnim građaninom grada u kome je proveo deo detinjstva , Sarajeva.



“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rok sceni bivše Jugoslavije. Njegovo delovanje u velikoj je meri obeleženo i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Borio se za mladost koja je zenit doživela pred početak mračnih ratnih godina”, stoji u predlogu koji je Gradskom veću uputio Toni Vukadin.


“Kada su svi nemo ćutali, Milan je na dodeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo lako da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci’”, navedeno je u obrazloženju odluke gradskog veća Grada Sarajeva.



Milan je svoje antiratne stavove iznosio kroz muziku, a najbolji primer je svakako projekat „Rimtutituki“i pesma „Slušaj ‘vamo“ koju je snimio sa brojnim beogradskim muzičarima.
Nastup koji je trebalo da održi 1993. godine u Banjaluci odbio je iz protesta zbog rušenja banjalučke džamije Ferhadija.

U leto 1994. Milan je odlučio da ode u Brazil, gde je snimio svoj poslednji materijal “Angel’s Breath” na kojem se nalazi i pesma “Crv”. Nju je napisao nakon masakra na Markalama u Sarajevu 5. februara 1994. a spot za pesmu je osmislio zajedno s bosanskim rediteljem Alešom Kurtom.



Album „Angel‘s Breath“ je originalno objavljen na disku i kaseti 1994. godine. Reizdat je u formatu cd-a i vinila 2020.