Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

“Mezzanine“ – kako su Massive Attack podigli stvari na potpuno nov nivo


24.4.2019.

Od 1998. godine su Massive Attack svrstavani među najveće umetnike svoje generacije. Ovaj kolektiv je sve impresionirao svojim albumima „Blue Lines“ i „Protection“ kojima je publiku odveo u svojevrsnu post-rejv avanturu, sa prilično mračnom prirodom. Grupi je trebalo četiri godine da pripremi svoj treći album „Mezzanine“, na kojem je sarađivao Tricky, a koji je ponudio fenomenalan spoj hip-hopa i post-pank gitara. 

Album otvara „Angel“ koju je otpevao Horace Andy, rege legenda i stalni saradnik benda. Kasnije su ovu numeru obradili i poznati „metalci“ Sepultura. „Risingson“ je sledeća pesma, za koju je video uradio Walter Stern. Prisutne su lagane reference na upotrebu narkotika, 3D vokali i „skrečing“. Elizabeth Fraser, pevačica kultnih Cocteau Twins, je otpevala legendarnu numeru „Teardrop“ koja nastavlja album. Liz se kasnije vraća u pesmi „Black Milk“ koja je možda najbliža osećanju prisutnom na albumu „Protection“ ili radu Portishead, njihovih bristolskih rivala. 

Vrlo brzo nakon izlaska albuma „Mezzanine“ Mushroom, jedan od osnivača i idejnih vođa ovog umetničkog kolektiva napušta isti zbog razmimoilaženja mišljenja u kojem pravcu bi ovaj projekat trebalo da se nastavi. 





3 LP super deluks i 2LP reizdanja ovog albuma biće objavljena na Svetski dan muzike, 21. juna.

Do tada, pogledajte katalog dostupnih izdanja grupe Massive Attack ovde.