Menu

Madonna - "Madame X"


14.6.2019.

Album koji je, od kako ga je Madonna najavila, i te kako uzburkao javnost, konačno je tu! „Madame X“ predstavljen je danas i obuhvata 15 novih pesama koje slave dug i intenzivan odnos Madonne i latino muzike i kulture i ponovo je predstavljaju u svetlu borbe za ljudska prava.

Pre samog albuma, predstavljeni su singlovi „Medellin“, „I Rise“, „Crave“, „Future“ i „Dark Ballet“ koji su uspeli da predstave o kakvoj muzičkoj raznovrsnosti je reč kada je u pitanju najavljeni album. U toku više od 18 meseci snimanja u Portugalu, Londonu, Njujorku i Los Anđelesu, Madonna je na četrnaestom studijskom albumu sarađivala sa producentskim imenima kao što su Mirwais, Mike Dean, Diplo i drugi.
 


Naziv albuma – „Madame X“ potiče još iz tinejdžerskih dana pevačice, odnosno Madonne koja sebe vidi u mnogo više uloga od te jedne. 

„Kada sam sa 19 godina iz Mičigena došla u Njujork i krenula u jednu od najistaknutijih škola plesa, želela sam da se istaknem kao odmetnik, neko ko ne prati slepo pravila. Kada su me pozvali na razgovor kako bi mi rekli da moram da se pridržavam pravila kako bih ostala u školi, vlasnica Martha Graham lično se priključila i nazvala me „Madame X“, kao nekoga ko je nepredvidiv, misteriozan, ko svakoga dana menja identitet“, priča Madonna i dodaje da joj je na tome zahvalila.

 „Madame X je je plesačica, profesorka, predsednica, domaćica, zatvorenik, učenik, majka, dete, učiteljica, časna sestra, pevačica, svetica i špijun“.

 Sa druge strane, njegov sadržaj u najvećoj meri inspirisan Madonninim životom u Portugalu. Kao dugogodišnji fan Fado i Morna muzike, uživala je kada su je lokalni izvođači i umetnici pozivali na svirke, nastupe i zabave na kojima su svi prisutni na kraju izvodili neku, sebi karakterističnu, vrstu muzike.

 Madonna je počela da snima ove prilike i šalje francuskom producentu po imenu Mirwais, sa kojim je sarađivala na nekoliko albuma, uključujući i njenu globalni broj jedan „Music“ i Gremijem nagrađen „Confessions on a Dancefloor“. 

„Znam da je ovo ludo, ali reci mi da li te inspiriše. Hajde da isečemo zvuke gitare i da ih uskladimo sa modernim bubnjevima“, rekla mu je. „Za nedelju dana poslao mi je muziku. Istog trenutka sam shvatila koliko je to neverovatno i inspiracija se rodila odmah“. Objasnila je i na koji način muzika sa ovog područja utiče na nju i njeno stvaralaštvo. 

„Postoji nešto u Fadu i Morni što komunicira neku vrstu melanholije i tuge“, navodi. „To je bila savršena paleta za mene da počnem da slikam, da tako kažem. Imala sam čast da se sastajem sa muzičarima sa svih ovih mesta, da budem inspirisana njihovom muzikom i da dopustim da ona utiče na mene. Tako su sve ove pesme nastale“.

 „Madame X“ dolazi u standardnoj i deluxe verziji, na kojoj će se naći i dve dodatne pesme.



Tracklist (standard i deluxe):

1.       Medellín (Maluma)
2.       Dark Ballet
3.       God Control
4.       Future (ft. Quavo)
5.       Batuka
6.       Killers Who Are Partying
7.       Crave (ft. Swae Lee)
8.       Crazy
9.       Come Alive
10.   Extreme Occident **deluxe izdanje
11.   Faz Gostoso (ft. Anitta)
12.   Bitch I’m Loca (ft.  Maluma)
13.   I Don’t Search I Find
14.   Looking for Mercy **deluxe izdanje
15.   I Rise