Menu

KAKO JE PESMA „NOVEMBER RAIN“ POSTALA JEDNA OD NAJVEĆIH ROK BALADA


18.7.2018.

Kad pomislite na „November Rain“ pomislite na belu kapelicu, izuzetno skup video, fantastičan gitarski solo na ivici litice, jednu od najdužih pesama koja je ikada ušla na top liste, jedan od najambicioznijih momenata u istoriji benda Guns N' Roses.



Pesma se pojavila već, daleke, 1991. godine na albumu „Use Your Illusion 1“, ali je Axl Rose na njoj radio skoro deceniju. Dok je bend radio na materijalu za ploču „Appetite For Destruction“ Axl je uradio demo klavirsku verziju „November Rain“ u kojoj su bili prisutni samo klavir i vokal. 

November Rain - Piano Version / 1986 Sound City Session: https://www.youtube.com/watch?v=iOflIhelV8g

Nakon toga bend radi akustičnu petominutnu verziju ove pesme, koju izvodi povremeno na svirkama. 

November Rain - Acoustic Version / 1986 Sound City Session: https://www.youtube.com/watch?v=CmGXyyuqaUc

Nakon pet godina rada na pesmi i nekoliko različitih verzija, Guns N' Roses napokon izbacuju originalnu verziju ove numere 17. septembra 1991. godine na „Use Your Illusion 1“. 18. februara 1992. godine „November Rain“ izlazi kao treći i poslednji singl sa albuma i dolazi do trećeg mesta na Us Billboard Hot 100 i četvrtog mesta na engleskoj top listi, što je bendu bila najbolja pozicija sa nekom numerom od kultne „Sweet Child Of Mine“.  To je ujedno bila i najduža pesma ikada koja je ušla na američku top listu, a na Australian Top 10 zadržala se 22 nedelje. Dužina trajanja „November Rain“ je tačno 8 minuta i 58 sekundi i otprilike je veoma slična klavirskoj demo verziji iz 1986. godine. Uz aranžmane za gudače kojima je lično Axl dirigovao i fenomenalni Slash-ov solo to je bilo to. 



Epohalni video koji je išao uz singl bio je priča za sebe. Više je ličio na kratak film nego video spot i praktično je bio treći deo video trilogije, koji se nastavljao na „Don't Cry“ i „Estranged“. Glavnu ulogu u spotu je imala Stephanie Seymour, super model i tadašnja Axl-ova devojka. Nakon što ga je sprečila da se ubije u „Don't Cry“ njih dvoje se u „November Rain“ venčavaju. Kompletan budžet za ovaj ambiciozni video iznosio je milion dolara i smatra se jednim od najskupljih video spotova svih vremena. Iako za sam bend nije bio od toliko presudnog značaja, kao što je recimo bio video za „Welcome To The Jungle“, kojim su se Guns N' Roses i probili na tržište, ovaj video je ubrzo postao najtraženiji na MTV i ubrzo dostigao cifru od bilion pregleda na jutjubu. 

Video spot za numeru "November Rain" : https://www.youtube.com/watch?v=8SbUC-UaAxE

      

preuzeto sa sajta: https://www.udiscovermusic.com

Katalog dostupnih izdanja benda Guns N' Roses pogledajte ovde.