Menu

John Lee Hooker u 20 pesama!


24.8.2018.

Počinjemo priču o životu ovog sjajnog bluzera pesmom „Boogie Chillen’” zato što je to bio njegov debitantski singl. Ova himna iz 1948. godine nam poručuje da ukoliko imamo stopala moramo da ih koristimo da pobedimo blues (tuga). 

Hooker je rođen 1917. godine kao najmlađe od jedanaestoro dece baptističkog sveštenika u Misisipiju. Bio je odgajan u strahopoštovanju prema Bogu, a roditelji su mu se rastali kada je imao devet godina. Majka mu se preudala za William Moore-a, blues gitaristu, koji je na poseban način svirao svoj instrument, što je njegov posinak Hooker kasnije prilagodio u metod sviranja gitare, poluparodirajući ga u svojoj numeri „Endless Boogie, part 27&28“. Između ove dve numere je smeštena „Crawlin' King Snake“, esencijalna za njegovu karijeru. Nakon nje dolazi fantastična numera „Hobo Blues“ koja je i sama pokazala njegov nomadski stil života, lutajući od jedne do druge izdavačke kuće od koje je verovatnije da će dobiti ček. 


1951. godine izbacuje singl „I'm In The Mood“, a 1952. godine „Ground Hog Blues“. Sada je već jasno da je John Lee zvezda i da njegov hard-rocking boogie stil teško da bilo ko može da imitira. 1955. godine Hooker objavljuje jedan od singlova karijere “I'm Ready“. Potpisavši za Vee-Jay, izdaje 1956. godine singl „Dimples“. Ovu pesmu je snimio sa celim bendom i postaje instant hit. Još jedna značajna numera je “I'm Bad Like Jesse James“ i Hooker se oseća jako dobro kada ga opisuju kao folk pevača. Nastavlja u istom stilu sa „Tupelo Blues“, pesmom o poplavi u Misisipi Sitiju. 

1961. godine Hooker svira u Njujorku, a pre njega na binu izlazi Bob Dylan koji prvi put peva u velikom gradu. Singl „Boom Boom“ sigurno nije folk balada već plesna numera koja Hooker-a šalje u nešto komercijalnije muzičke vode. „Frisco Blues“ ga odvodi u zvuk Detroita i Motown muzičara. No, John Lee Hooker je nepredvidljiv pa odmah snima i „It Serves You Right To Suffer“ koji ga vraća njegovom originalnom zvuku. 1966. godine snima „One Bourbon, One Scotch, One Beer“ a nakon toga i „The Motor City Is Burning“, kao njegov komentar na nemire u Detroitu 1967. godine. Nakon toga sledi njegova saradnja sa bendom Canned Heat iz koje nastaje singl „Whiskey and Wimmen“.


Serija studijskih albuma za ABC se završava albumom na kojem je udarni singl „Make It Funky“. Početkom 80-tih Hooker se pojavljuje u kultnom filmu „The Blues Brothers“ ali ova verzija numere „Boom Boom“ nekako ne završava na soundtrack-u. 1988. godine izbacuje neverovatan album „The Healer“ na kojem su mu mnoge velike zvezde rock i blues muzike odale počast. Album iz 1995. godine „Chill Out“donosi nam još dve pesme veoma bitne za njegovu celokupnu karijeru a to su „We'll Meet Again“ i „Deep Blue Sea“. Hooker-ov poslednji album „Don't Look Back“ izašao je pred njegovu smrt i naslovna numera je zapravo mogla i drugačije da se shvati jer je ovu pesmu John Lee već ranije snimio u karijeri, ali nikada nije zvučala tako.





John Lee Hooker: katalog dostupnih izdanja