Menu

"Innate" slavi svoj prvi rođendan


23.7.2018.

Metropolis Music je u julu 2017. objavio album "Innate" niškog džez sastava Eyot, za domaće tržište, pod etiketom Metropolis Jazz.


Eyot je oformljen 2008. godine u sastavu: Dejan Ilijić (klavir), Slađan Milenović (gitara), Miloš Vojvodić (bubanj) i Marko Stojiljković (bas gitara). Nastupali su na mnogobrojnim džez festivalima širom sveta, pobednici su takmičenja Midem Off u Kanu, njihova muzika se puštala na nekoliko nacionalnih radio stanica kao što su BBC, Radio France, German National Radio, WNYC New York, itd. Takođe, svirali su i na prvom Metropolis Jazz festivalu februara 2018. godine.

                  

Tokom marta/aprila 2018, održali su, jedan za drugim, 15 samostalnih koncerata u Rusiji na kojima su promovisali album "Innate" i od strane ruskih medija okarakterisani kao jedan od najautentičnijih evropskih instrumentalnih sastava, sastava intelektualne i emotivne muzike čiji nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Muziku i aranžmane za album "Innate" potpisuju Dejan Ilijić i Eyot. Album je snimio i miksovao Stiv Albini u čikaškom studiju Electrical Audio, od 19. do 21. novembra 2016. godine.  Na albumu se nalazi sedam kompozicija eklektičnog žanra koje spajaju džez, rok, ambijentalnu, pank, klasičnu i konceptualnu muziku, pritom se oslanjajući u velikoj meri na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope. Većina njih (tačnije 5) je neparnog ritma, te slušalac može da čuje tradicionalne lestvice i harmonije kroz čitavo ostvarenje. Zapravo, ovo je savršena mešavina starog i novog, Istoka i Zapada, po čemu je EYOT između ostalog postao prepoznatljiv

"Innate" je njihov četvrti album ali prvi koji je objavljen i na ploči (februar, 2018) u izdanju Metropolis Music. Ovaj album ujedno je i najprodavaniji džez album u našoj radnji od januara 2018. godine. Poslušajte i zašto!