Menu

Guruov album "Jazzmatazz vol.1" dobio deluks izdanje


15.10.2018.


Poznat kao glas iza izuzetno uticajnog hip-hop dua Gang Starr, Guru nije bio samo jedna od najznačajnijih figura njujorške hip-hop scene 80-ih i ranih 90-ih, već se njegov „Jazzmatazz vol. 1“ smatra albumom kojim se premošćava jaz između hip-hopa i džez muzike.

Sada, u čast 25. rođendana ovog albuma, Urban Legends izdaje trostruki deluks LP, koji predstavlja instrumentale, remikse i b-strane zajedno sa raritetnim fotografijama sa Jazzmatazz foto sešna koji je uradio Thierry Le Goues.

Guru je semplovao džez od prvog singla sa Gang Starr, zajedno sa DJ Premier. Singl „Words I Manifest“ je usemplovana „A Night In Tunisia“, koju su odsvirali Charlie Parker i Miles Davis. Sledeće godine njihova pesma „Jazz Thing“ nalazi se na saundtreku filma „Mo Better Blues“, koji je režirao Spike Lee.


1992. godine Guru počinje da radi i direktno sa velikanima koji su ga inspirisali, stvarajući džez rep koji kombinuje „žive“ džez nastupe sa hip-hop muzikom. Sarađivao je sa imenima kao što su Donald Byrd, Lonnie Liston Smith, Roy Ayers, Ronny Jordan, Branford Marsalis, Zachary Breaux. Ovo nije bila samo obična saradnja muzičara već kreativni brejnstorming u kojem je veliki broj muzičara učestvovalo u produkciji njihovih numera, a Guru je upravljao celim ovim kompleksnim projektom. Album nije samo uspešno prošao u hip-hop i džez krugovima, već i šire zahvaljujući vokalnim doprinosima N'Dea Davenport (Brand New Heavies), Dee C Lee (Style Council) i francuskog repera Mc Solaar.

Lista pesama na albumu:

1. ‘Introduction’
2. ‘Loungin’’
3. ‘When You’re Near’
4. ‘Transit Ride’
5. ‘No Time To Play’
6. ‘Down The Backstreets’
7. ‘Respectful Dedications’
8. ‘Take A Look (At Yourself)’
9. ‘Trust Me’
10. ‘Slicker Than Most’
11. ‘Le Bien, Le Mal’
12. ‘Sights In The City’



Deluks izdanje "JAZZMATAZZ Vol. 1" možete da kupite ovde.