Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

GRAMMY MUZEJ IZLAŽE KULTNE FOTOGRAFIJE SA KONCERATA DŽONIJA KEŠA PO AMERIČKIM ZATVORIMA


17.10.2018.

Grammy muzej u Los Anđelesu priređuje izložbu fotografija The Prison Concerts – Folsom and San Quentin, sa Cashovih istorijskih zatvorskih koncerata, koje je uradio fotograf Jim Marshall i nalaze se u knjizi „Johnny Cash At Folsom & San Quentin“. Izložba se otvara u utorak, 23. oktobra okruglim stolom u Clive Davis Theater na kojem će o izloženim fotografijama govoriti Amelia Davis (dugogodišnja asistentkinja fotografa Marshalla), John Carter Cash (sin Johnny Casha) i Scott Bomar (autor knjige), dok će moderator biti Scott Goldman, umetnički direktor Grammy muzeja. Izložba će trajati do februara 2019. godine.

Ova izložba će ponuditi definitivno viđenje Cashovih kultnih zatvorskih koncerata, nakon kojih je ovaj muzičar i dobio status „Outlaw King“. Jim Marshall je bio jedini oficijelni fotograf na ovim koncertima. On je jedini imao neograničeni pristup celoj ovoj turneji kao i samom Cashu, koji je kao borac za prava zatvorenika insistirao da ovi koncerti pored audio zapisa budu i vizuelno upamćeni. Pokojni Marshall, širom sveta poznat kao kum muzičke fotografije, je u toku 50-godišnje karijere bio zaslužan za preko 500 omota izdanja, velikog broja fotografija za naslovnice raznih muzičkih magazina, kao i za neke najpoznatije i najslavnije fotografije iz sveta džez, bluz, kantri i rok muzike.

 „Nije bilo nikakvih zabrana. Niko  mi nije naređivao šta mogu, a šta ne mogu da fotografišem. To je bilo to. Bio sam tamo da fotografišem. To je magija!“ – rekao je sam Marshall u jednom intervjuu.

„Johnny Cash i Jim Marshall su obojica bili umetnici nesputanih sloboda. Sama činjenica da je Cash izabrao Marshalla da bude njegov jedini, personalni fotograf koji će da dokumentuje njegovu strast za muzikom, kao i sposobnost da bude sasvim običan čovek, pokazuje koliko su se oni uzajamno poštovali.“ – izjavio je Scott Goldman, umetnički direktor Grammy muzeja.

preuzeto sa udiscovermusic


Katalog dostupnih izdanja Johnny Casha pogledajte ovde.