Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

Fabrizio Bosso & Schime Trio + 1: "Dizzy Gillespie: 100 godina od rođenja"


07.12.2017.

Jedan od najistaknutijih muzičara u istoriji džeza, DIZZY GILLESPIE, rođen je 21. oktobra 1917. godine. Povodom 100 godina od rođenja ovog umetnika, Dom omladine Beograda organizuje koncert na kome će se publici predstaviti italijanski trubač FABRIZIO BOSSO uz podršku domaćih snaga – benda SCHIME TRIO+1.

Legenda džeza, Dizi Gilespi, spada u stvaraoce i glavne predstavnike bi-bapa, pa se uz Luj Armstronga smatra najznačajnijim predstavnikom umetnosti sviranja trube.

Fabricio Boso dobro je poznat na međunarodnoj džez sceni, ali i domaćoj publici, koja ga je upoznala kao gosta Beogradskog džez festivala u sjajnim sastavima Nikole Kontea, Stefana Di Batiste i Čarlija Hejdena.
Rođen je 1973. godine u Torinu, počeo da svira trubu već sa 5 godina, a sa 15 je završio konzervatorijum “Đuzepe Verdi” u Torinu. Dobitnik je nagrade “Top Jazz” (časopis “Musica Jazz”) za najvećeg novog italijanskog talenta, 1999. godine.Na koncertu u Domu omladine nastupiće i jedan od naših talentovanih autorskih džez bendova, Schime Trio + 1. Bend je osnovan 2015. godine u Beogradu, a  čine ga Luka Ignjatović (saksofon), Predrag Milutinović (bubnjevi) i Boris Šainović (kontrabas). Posle objavljivanja debi albuma “Do You Really Wanna Play?” (Metropolis Music, 2016), bend je dobio poziv da svira na Beogradskom džez festivalu, pa se proširio dolaskom klaviriste Save Miletića.