Menu

EYOT: Najava turneje u Rusiji


15.3.2018.

Bend Eyot iz Niša, autori najprodavanijeg domaćeg džez albuma Innate, izdanje Metropolis Music/Metropolis Jazz 2017, polaze na turneju od Moskve do dalekog Sibira.

Muzički sastav Eyot održaće u Rusiji jedan za drugim 15 samostalnih koncerata u periodu od 20. marta do 3. aprila ove godine. Ovo je četvrti put da sviraju u Rusiji, a broj gradova u kojima su tamo nastupali nakon ove turneje brojaće impozantnih dvadeset i pet.

Ruski mediji ih najavljuju kao jedan od najautentičnijih evropskih instrumentalnih sastava, sastav intelektualne i emotivne muzike čiji živi nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 
Između ostalog održaće nastupe u najvažnijim ruskim džez klubovima u Moskvi, Ufi, Novokuznjecu, filharmonijama gradova Krasnojarsk i Abakan, velelepnom predsedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu, književnom klubu u Voronježu, skrivenim gradovima iz doba SSSR-a, nuklearnim centrima Dubna i Železnogorsk kao i u najvećoj biblioteci u Sibiru u gradu Novosibirsk, gde inače nije nikada ranije održan koncert bilo kojeg muzičkog sastava.


 "Rusija je zemlja kulture i umetnosti. Često njihovu publiku uzimam za primer najemotivnije na svetu. Sigurno će biti i naporno zbog svakodnevnog putovanja, ali ovakva turneja je nešto o čemu svaki muzičar sanja."  rekao je Dejan Ilijić, pijanista i kompozitor sastava.

 Eyot je bend iz Niša, nastao 2008. godine, u sastavu: Dejan Ilijić - klavir; Slađan Milenović - gitara; Miloš Vojvodić - bubanj; Marko Stojiljković - bas gitara. Sve albume objavili su za inostrane izdavače (SAD i Nemačka), a poslednji “Innate” kojim se bend vraća na srpsko tržište, licencno je objavila izdavačka kuća Metropolis Music. Eyot su imali sjajne kritike na vodećim svetskim džez portalima i magazinima, pobednici su takmičenja Midem Off u Kanu, njihova muzika se puštala na nekoliko nacionalnih radio stanica kao što su – BBC, Radio France, German National Radio,WNYC New York, a nastupali su već u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Bugarskoj,Grčkoj, Rusiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Turskoj, Kini, Austriji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Engleskoj. Njihova muzika spaja kulturu džeza i roka, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.