Menu

Deutsche Grammophon proslavlja danas svoj 120. rođendan!


6.12.2018.


Deutsche Grammophon obeležava 120 godina od osnivanja kompanije, 6. decembra 1898. godine, sa pažljivo odabranim svetskim programom DG120 koncerata, specijalnim događajima, novim izdanjima i drugim iznenađenjima.

Proslava rođendana počela je juče, spektakularnim DG120 tokijskim koncertom, koji je održan u tokijskoj legendarnoj dvorani Suntory Hall  uz prisustvo i japanske carske porodice. Anne-Sophie Mutter pridružila se Seiji Ozawa, Diegu Matheuzu i Saito Kinen orkestru u delu programa u kome su svirali Baha, Betovena, Čajkovskog i Sen-Sansa.

U Koreji, Seong-Jin Cho obeležava rođendan Deutsche Grammophon danas, koncertom godišnjice The Seoul Anniversary Concert, izvodeći Mocartov klavirski koncert u D -minor K.466 sa Seoul Philharmonic orkestrom i Lionel Bringuierom u Seoul Arts Center. Anne-Sophie Mutter pridružiće im se na pozornici sutra, 7. decembra prilikom otvaranja večernjeg programa Bruhovim čuvenim prvim violinskim koncertom.

Proslava će se nastaviti i u 2019. godini. Jubilej DG120 uključiće i hamburški koncert sa Hélène Grimaud (19.1), DG120 koncert u Hanoveru sa bečkom filharmonijom i Nelsonom (9.4), i DG120 londonski koncert u Royal Albert Hall sa DG umetnicima Peter Gregson i Víkingur Ólafsson (1.5).

Izdavačku kuću Deutsche Grammophon uvek je krasilo jedinstveno i inovativno mišljenje. Tačno pre 120 godina, DG je osnovao Emile Berliner, američko-nemački pronalazač, najpoznatiji po otkriću gramofona kakvog danas poznajemo i uskoro je postao sinonim za izvrsnost u objavljivanju muzike. 

Izuzetna istorija kompanije oživljena je u "State of the Art", bogato ilustrovanoj knjizi koja će biti objavljena 7. decembra 2018.






U periodu od 6.12. do 10.12. sva izdanja Deutsche Grammophon možete da kupite po sniženim cenama od 10% na našem online shop-u i u Muzičkoj kući Metropolis!

Deutsche Grammophon katalog izdanja pogledajte ovde.