Menu

DECEMBAR JE MESEC BLUZA – VIDIMO SE NA ČETVRTOM METROPOLIS BLUES FESTU


05.12.2022.


„METROPOLIS BLUES FEST“ održaće se ove godine četvrti put i to u periodu od 7. do 22. decembra. Koncerti će se održavati sredom i četvrtkom a publika će ponovo biti u prilici da uživa u nastupima najznačajnjih beogradskih bluz izvođača:
DI LUNA BLUES BAND (7.XII)
"Di Luna Blues Band" su u jesen 1989. godine formirali gitaristi Dragan Marković Mare i Saša Ranđelović Ranđa. Od samog starta su stekli kultni status na beogradskoj i srpskoj bluz sceni. Godine 1994. Saša Ranđelović napušta bend i od tada do danas alfa i omega "Di Luna Blues Banda" je Mare. Sa preko sto koncerata godišnje danas su jedan od najprisutnijih bendova na sceni


MOONSHINERS (8.XII)

Bend je nastao u Beogradu u julu 2007. godine, kao posledica želje za sviranjem akustičnog gitarskog bluza sa evropskim ukusom i primesma gospel, country i rock muzike.Repertoar benda se većim delom zasniva na klasicima bluza, krećući se od juga, delte Mississippi-ja, pa sve do Čikago bluza, a njihovu set listu često upotpunjuju  country i rock pesme, uradjene u novim aranžmanima . Bend trenutno radi na autorskim pesmama.

NENAD NEŠA ZLATANOVIĆ – Mr. Swagger  (18.XII) 
Nenada Zlatanovića publika je upoznala kao frontmena, gitaristu I pevača grupe “Texas Flood”.Pod uticajem akustičnih radova Warren Haynesa, Eddy Weddera, Chris Cornela kao i mentorskim vođstvom starijeg kolege i proslavljenog blues muzičara Ian Siegala, Nenad Zlatanović a.k.a. Mr. Swagger 2010. godine započinje svoje akustično delovanje u nameri da pokaže drugu, nežniju stranu svoje muzičke ličnosti. U leto 2013. godine, Nenad je objavio svoj akustični solo prvenac „Naked Blues“.Tokom prethodnih godina, Nenad Zlatanović je stekao reputaciju jednog od vodećih gitarista u Srbiji i sigurno jednog od najzaposlenijih blues – rock muzičara kod nas.Uz ogroman broj nastupa sa bendom, solo i u raznim duetima, imao je priliku i da džemuje sa Lance Lopezom, Lucky Petersonom, Anom Popović, Enricom Crivellarom, Ianom Siegalom, Mattom Schofieldom, Alexom Shultzom, Big Daddy Wilsonom, Alto Reedom i skoro svim važnim srpskim i mnogim značajnim ex‐Yu rok i bluz muzičarima.
 


ZONA B   (15.XII)
Bluz Bend "Zona B" formirali su basista Zdenko Kolar (Idoli) i bubnjar Dušan Ristič Rista 29. novembra 1986. godine. U početku su izvodili hitove B.B.Kinga, Muddy Watersa, JJ Cale-a i postali jedan od najistaknutijih beogradskih klupskih bendova.  Godine 1991. objavili su prvi studijski album "Bestseller" sa obradama bluz klasika. Na sledećem albumu "Jukebox" objavili su dve austorske numere i u narednim godinama se sve više okreču autorskom radu. Prošle, 2021. godine objavilu su "Greatest Hits Collection" sa novim verzijama već objavljenih pesama.


RAW HIDE  (21.XII)
Po stažu najstariji bend na listi učesnika, “Raw Hide” osnovao je pevač Jovan Ilić pre 40 godina. Jedan od osnivača benda je I legenda bluz scene , majstor na usnoj harmonici Pera Joe Miladinović. Repertoar benda su u početku bile obrade, kasnije su se sve vise okretali autorskoj muzici. Prvo izdanje pod imenom “Sirova Koža” – “All Night Long” objavili su 1987. a prvi album “Hugger Mugger” pet godina kasnije. Na tridesetogodišnjicu postojanja objavili su dvostruko izdanje “Don’t Count My Days”


LOUP GAROU  (22.XII)
Poslednju nedelju “Metropolis Blues Festa 4” nastupiće najstariji I najmlađi bend sa liste – Loup Garou. Ideja o formiranju blues benda rodila se krajem 2016. godine susretom Vladana Petrovića i Ivana Jovanovića u jednom beogradskom noćnom klubu. Grupa zajedničkih prijatelja “naterala” ih je da razgovaraju o akustičnom delta bluesu i o Chicago blues umjetnicima (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Junior Wells, Little Walter, Son House…) Prvi nastup imali su maja 2017. godine u Beogradu, odsviravši 10 originalnih blues pjesama, pisanih od strane Vladana i Ivana.Januara 2018. godine, bend je odlučio napraviti zaokret u radu. Fokusirao se na jači i elektrificiraniji zvuk uz “južnjački” (southern) feeling. Prvi album “Witchcraft and Spirits” objavili su 2019. godine. Uskoro se očekuje objavljivanje drugog albuma.