Menu

DAVID CROSBY – ODLAZAK VELIKOG UMETNIKA


22.01.2023.


Američki  pevač, kantautor i gitarista David Crosby,najpoznatiji kao jedan od osnivača dve izuzetno uticajne rok grupe „The Byrds“ i „Crosby, Stills & Nash“ (kasnije „Crosby, Stills, Nash & Young“), je preminuo u 81. godini. 


„The Byrds“ su počeli sa radom 1964. Godine a već sledeće, 1965. Godine postižu ogroman uspeh svojom verzijom pesme „Mr. Tambourine Man“ Boba Dylana. Crosby je učestvovao na prvih pet albuma benda.



David Crosby je 1968. Sa Stephenom Stillsom i Grahamom Nashom formirao  „Crosby, Stills & Nash“. Nakon objavljivanja njihovog debi albuma, „CSN“ je 1969. godine osvojio Grammy nagradu za najboljeg novog izvođača. Neil Young se pridružio grupi za nastupe uživo, a jedan od njihovih najznačajnijih nastupa je na „Woodstocku“ u ranim jutarnjim satima 18. avgusta 1969. godine. Antologijski album „Deja Vu“ objavljuju 1970.



„Crosby, Stills, Nash & Young“ je od starta zamišljen kao „neobavezan“ bend, svi članovi su imali zasebne karijere i projekte, ali je osnova benda, trio „CSN“ ostao povremeno bio aktivan od 1976. do 2016. godine. U kompletnoj, četvoročlanoj postavi su se okupljali tokom svake dekade u periodu od sedamdesetih do prve dekade dvehiljaditih.



David Crosby je poznat je po tome što je koristio alternativne gitarske štimove i džez uticaje. Objavio je šest solo albuma. Sa bendovima „The Byrds“ i „CSNY“ prodao je preko 35 miliona nosača zvuka.



Preminuo je 18. januara 2023. godine posle duge i teške bolesti.