Menu

Čovek koji je prodao svet slavi 50. rođendan


4.11.2020.

Nakon debitantskog albuma David Bowie iz 1967. i albuma David Bowie (Man Of Words/Man Of Music )  iz 1969. godine, čuveni britanski rok muzičar objavio je jedan nekomercijalan album oko koga je muzička kritika u oceni bila podeljena .


The Man Who Sold The World objavljen je prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, 4. novembra 1970. godine u izdanju Mercury Records. Album je producirao Tony Visconti koji će  kasnije raditi na mnogim  Davidovim ostvarenjima  - čak i na zadnjem albumu iz 2016. godine - Blackstar . Na omotu ploče našao se  zanimljiv crtani lik koga je ilustrovao Mike Weller.

izvor: davidbowie.com

The Man Who Sold The World počeo je da se snima 17. aprila 1970.  u Advision Studios u Londonu. Album je, prema kritičarima, predstavljao približavanje ka hard rok zvuku i odmicanje od akustičnog i folk rok zvuka koji se mogao čuti u  prethodnim Davidovim ostvarenjima. 


Prvu stranu ploče otvara osmominutna numera "The Width of a Circle".




"Running Gun Blues", pesma koja otvara drugu stranu ploče, bavi se problemom rata i užasnim ubistvima koja iz njega proizilaze ( osvrt na Vijetnamski rat).




U aprilu, 1971. godine, album je objavljen u Velikoj Britaniji sa upečatljivom fotografijom Bowieja u haljini  koju potpisuje Keef (Keith MacMillan).  Mercury je objavio The Man Who Sold The World  sa još jednim omotom kružnog oblika u Nemačkoj i to je najređe Mercury izdanje.



Pesma po kojoj album nosi naziv iako, u trenutku objavljivanja, nije privukla veliku pažnju, dobila je na popularnosti nakon što je škotska pevačica Lulu, u saradnji sa Bowiejem, obradila 1974. godine, a potom je frontmen grupe Nirvana, Kurt Cobain 1993. godine izveo na programu MTV Unplugged i predstavio je novoj publici.





RCA je reizdao album (zajedno sa Space Oddity) širom sveta sa crno-belom naslovnicom koju je napravio Brian Ward.RC.