Menu

ČAČAK - PRESTONICA KULTURE SRBIJE


21.03.2023.


Večerašnjom ceremonijom „Sve boje slobode“ (Gradski trg, 20 časova) , Čačak zvanično postaje prva Prestonica kulture Srbije za 2023. godinu. Otvaranje predstavlja multimedijalni spektakl, koji polazi od ideje kulture kao slobode, ideje koja simbolizuje ono najvažnije za duh i mentalitet Čačka: smisao za različitosti, uvažavanje tradicionalnog, otvorenost za novo, a prvenstveno – bunt koji neizbežno dovodi do promene. U skladu s tim, sadržaj spektakla je uobličen kao niz tri međusobno povezane priče, čiji junaci nose simbolična imena, i u kojima se pokazuju tri glavna oblika slobodarske kulture Čačka: bunt, imaginacija i igra. Režiju potpisuje Miloš Šarović, prema tekstu Svetislava Jovanova. Kompozitor je Saša Mirosavljević, scenu je uradila Nikolina Ćućun, a koreografiju Jelena Bulatović.  Animator je Marko Radosavljević, vizuelni producent Saška Karać, a kostimograf Tanja Radišić. U programu ceremonije otvaranja učestvuju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Vanja Milačić i Bojan Krivokapić, uz ekipu mladih glumaca iz Čačka koju čine: Una Đelošević, Nikola Stanković, Nenad J. Popović, Vladimir Jocović i Todor Trifunović.

U muzičkom delu programa učestvuju: Braća Teofilović, Bilja Krstić, Marija Nešić, Nenad Marić – Kralj Čačka, Čegi-Bend, KUD „Dule Milosavljević – Žele” i hor muzičke škole „Vojislav Vučković”.

Već u sredu, 22. marta sa početkom u 20 časova na Gradskom trgu u Čačku nastupiće jedan od najpopularnijih rok bendova, Riblja Čorba!