Menu

BRIAN MAY POSTAJE SIR BRIAN HAROLD MAY


06.01.2023.


Muzičar i astrofizičar Brian May, jedan od osnivača grupe „Queen“, postaje vitez sa titulom “Sir”, čime je podignut rang njegovoj ranijoj tituli, CBE (“Zapovjednik najodličnijeg reda Britanske imperije“) koju je dobio 2005. godine. 
„Muzičar, astrofizičar i zastupnik prava životinja. Zasluge u muzici i dobročinstvu”, navodi se u obrazloženju odluke o dodeli priznanja koju je saopštila vlada Velike Britanije.


„Srećan sam i zahvalan što sam dobio ovu čast. Viteštvo ću smatrati ne toliko kao nagradu, već više kao podstrek da nastavim da se borim za pravdu, da budem glas za one koji nemaju glasa. Potrudiću se da budem dostojan – da budem onaj vitez u sjajnom oklopu iz legendi“, rekao je May za „Pitchfork“.



Brian May je najpoznatiji kao muzičar, ali u njegovom životu, prema sopstvenom priznanju, astrofizika ima podjednak značaj. Nakon što je 2007. završio doktorat May je postao suosnivač  projekta  „Asteroid Day“-a koji je održan 2016. Godine.
Brian je jedan od 1.107 dobitnika titule „Sir“.  Ostali muzičari koji su dobili vitešku titulu su Sir Paul McCartnei, Sir Mick Jagger, Sir Ringo Starr i Sir Elton John.Brian Mai se našao na Počasnoj listi za 2023. godinu, prvoj od kada je ustoličen novi kralj, Čarls III.


Posetite Metropolis Shop - nudimo vam veiliki izbor albuma grupe "Queen".