Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

Blue Note - "Tone Poet Audiophile Vinyl Reissue Series"


24.9.2019.

Legendarna izdavačka kuća džez muzike -  Blue Note, ove godine proslavlja svoj 80. rođendan. Za ovu posebnu priliku, Blue Note predstavio je seriju vinila pod nazivom "Tone Poet Audiophile Vinyl Reissue Series"


Ovu seriju producirao je Joe Harley i ona predstavlja reizdanja odabranih albuma na visokokvalitetnom 180 - gramskom vinilu. Od februara, svakog meseca budu objavljena po dva naslova u ovoj ediciji. Blue Note planira da ovu vrstu objavljivanja nastavi i tokom sledeće godine.


Serija je započela u februaru objavljivanjem albuma "ETCETERA" - Wayne Shortera. Ovo izdanje datira iz 1956. godine. Drugi album koji je objavljen u februaru jeste album  "Now He Sings, Now He Sobs" - Chick Corea iz 1968. godine.


Naslovi za seriju "Tone Poet" koje je Harley odabrao u saradnji sa predsednikom Blue Note-a Donom Wasom, pokrivaju manje poznata izdanja iz klasične i moderne Blue Note ere kao i izdanja sa etiketa Pacific Jazz, World Pacific i Solid State. Ekskluzivno pakovanje vinila pokazuje nam sa koliko pažnje prema detaljima su rađeni ovi vinili. Sa teškim slivovima i vinilom koji je proizveden u Record Technology Incorporated, ljubitelji ovog nosača zvuka će zaista uživati u celokupnom doživljaju.


Pored navedenih tu su i  remek-dela iz serije "Tone Poet" - Sam Rivers "Contours"Joe Henderson "State of the Tenor, Vol. 2".


Saksofonista i flautista Sam Rivers, nakon svog debi albuma, objavio je je sjajan "Contours" koji je snimljen 1965. godine sa vrhunskim bendom - Freddie Hubbard na trubi, Herbie Hancock na klaviru, Ron Carter na basu i  Joe Chambers na bubnjevima. 

Joe Henderson na tenor saksofonu, Ron Carter na basu i Al Foster na bubnjevima 1985. godine, na vrhuncu svoje moći, snimljeni su uživo u The Village Vanguard - kultnom njujorškom džez klubu.



Lee Morgan - "Cornbread" i Lou Donaldson "Mr. Shing-A-Ling"


Lee Morgan okupio je zadivljujuću ekipu za ovu epsku sesiju: Hank Mobley, Jackie McLean, Herbie Hancock, Larry Ridley i Billy Higgins na bubnjevima, a Cornbread je snimio Morgana i sve koju su bili uključeni u ovu svirku.

"Mr. Shing-A-Ling" dugo se smatrao najboljim Donaldsonovim fank/soul albumom s kraja 60-ih godina i uključuje velike soul džez svirače - Blue Mitchell,  Jimmy “Fats” Ponder i Leo Smith. Donaldsonova simpatična verzija numere "Ode to Billie Joe", koja otvara ovaj album, je najslušanija numera u istoriji Blue Note-a.



Kenny Burrell - "Introducing Kenny Burrell" Stanley Turrentine - "Hustlin' "


"Introducing Kenny Burrell" uspeo je da  1956. svetu džeza  skrene pažnju  da se na scenu uspinje izvanredan novi gitarista  koji je kombinovao bi-bap i bluz. Na ovom setu originalnih i standardnih kompozicija, Burella prate Tommy Flanagan na klaviru, Paul Chambers na basu, bi-bap ikona Kenny Clarke na bubnjevima zajedno sa senzacionalnim perkusionistom sa Kube - Candido. Ovaj legendarni session  pokrenuo je karijeru jednog od velikana moderne džez gitare koji će svoj opus "Midnight Blue" snimiti za Blue Note 1963. godine.

Session "Hustlin' " iz 1964. godine je album koji će obožavati svi fanovi Stanley Turrentine-a. U njemu su još učestvovali  orguljaš Shirley Scott, gitarista Kenny Burrell, basista Bob Cranshaw i  bubnjar Otis Finch.


Donald Byrd - "Chant"


Trubač Donald Byrd i bariton saksofonista Pepper Adams imali su sjajno partnerstvo tokom ranih 60-ih godina, praveći sesiju vrlo cenjenih hard bop albuma. Ipak, nekako je ova majstorska kvintetna sesija iz aprila 1961. (na kojoj je takođe i Herbie Hancock) ostala neobjavljena skoro 20 godina.





Albume iz serije "Tone Poet" možete kupiti u Muzičkoj kući Metropolis kao i na našem online shop-u.