Menu

BLAŽA I KLJUNOVI – 29 GODINA PLAGIJATA, OBRADA I HITOVA


15.01.2023.


Početkom 1994. godine, tačnije 13. januara, pevač Igor Blažević Blaža, gitaristi  Milutin Petrović Gazda i Aleksandar Karadžić Arigo Saki, kao i  basista Dejana Resanovića i bubnjar Vojina Đurašinovića formirali su bend „Prljavi Inspektor Blaža I Kljunovi“. U početku su uz svoje malobrojne pesme izvodili obrade hitova jugoslovenskih bendova i vrlo brzo postali beogradska klupska atrakcija. Zahvaljujući tome, njihovo prvo izdanje je bila kaseta „Igra Rokenrol SR Jugoslavija“ sa snimkom koncerta održanog 14. aprila 1994. godine u čuvenom Klubu Studenata Tehnike.



Prvi studijski album „Plagijati I Obrade“ objavili su 1996. godine i, kako samo ime kaže, na albumu su se našle njihove velikih hitova uz autorske pesme i  Blažine pesme iz perioda novog talasa kada je predvodio bend „Fiskulturno Lane“. Navijačku pesmu „Alez Jugoslavija“ snimio je 1998. godine, povodom Svetskog prvenstva u fudbalu i ona se našla na kompilaciji „Fudbalske Himne“ u izdanju diskografske kuće „Metropolis



„Alez Jugoslavija“ je doživela još dve verzije – 2010. i 2018. godine, povodom Svetskog prvenstva u fudbalu.



Iste godine, 1998. objavljuju drugi studijski album „Seks, Droga, Bodiroga“, sa naslovnom pesmom posvećenom košarkaškom asu Dejanu Bodirogi nakon što je naša reprezentacija osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci te godine. Album je doneo i jedan od najvećih hitova benda, pesmu „Lepa si Pamela“.



„Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi“ su od samog osnivanja slovili za, pre svega, koncertni bend pa je, logično, i sledeći album bio „live“ „Šipu Ga Žobla“ je snimljen u Studentskom Kulturnom Centru Beograd. Dve godine kasnije, u saradnji sa brojnim gostima među kojima su Dragi Jelić, Aleksandar Petrović Alek i Nemanja Kojić Kojot, Blaža i ekipa objavljuju album „Pare Ne Vraćamo“. 



Za sada poslednje izdanje „Prljavi Inspektor Blaža I Kljunovi“ objavili su 2007. godine, nastavivši niz „jedan live, jedan studijski album“. „Samo Supermen Srbiju Spasava“ snimljen je u kultnom pančevačkom klubu „Kupe“. Uz probrane obrade i svoje najpopularnije hitove snimljene „u živo“ na albumu su se našle i nove pesme u studijskim verzijama: „Nisam Dijamant“ i obrade numera „Vranjanka“ i „Obeć’o si mito (Blažo Bekrijo)“.



Prošle godine, 2022. objavili su pesmu „Kada Motor Vozim“, njihovu verziju pesme „Whole Lotta Rosie“ grupe „Ac/Dc“.