Menu

BAIKA - Novi album Nemanje Radulovića


14.11.2018.


Novi album Nemanje Radulovića "Baika" objavljen je u novembru ove godine za izdavačku kuću Deutsche Grammophon. Album u pretprodaji, po promotivnoj ceni, možete naručiti ovde.




"Poslednji album Nemanje Radulovića “Baika” nas vodi na putovanje kroz različite muzičke regione. Od Hačaturijanove Jermenije putujemo do Arabije iz bajke Rimski-Korsakova pre nego stignemo do obala Crnog mora Aleksandra Sedlara. Na svom novom projektu, koji je Deutsche Grammophon izdao, čuveni srpski violinista sarađuje sa dugogodišnjim prijateljima po muzici i saradnicima."




Više od samo violiniste, Nemanja Radulović je svestran umetnik koji udiše novi život u bilo šta što odsvira, što može da se vidi po samoj njegovoj diskografiji (od strogog, konzervativnog violinskog repertoara s koncertima Baha i Čajkovskog, do “Journey East”, kolekcije kraćih kompozicija za violinu, a ujedno i njegov možda najličniji album do sada, posvećen majci). Muzičar koji svira sa takvom strašću je odlično primljen kod publike, uključujući i ljude koji ne idu često na koncerte klasične muzike ili uopšte nemaju iskustva u slušanju klasike. 

“Ako imam neku misiju kao umetnik”, kaže Radulović, “to je da delim stvari koje volim svim srcem sa svima!” Zato on voli da stvara dirljive muzičke narative koji vode slušaoce njegove muzike na udaljena putovanja mašte. Uvek postoji priča koja stoji iza muzičkih dela koja izvodi.

“Journey East” budi klasičnu prošlost Centralne i Istočne Evrope sa delima Bramsa, Dvoržaka, Šostakoviča, kompozitorima koji su bili inspirisani tradicionalnom muzikom i slovenskim narodnim pesmama. Nakon ovog albuma violinista Radulović se prebacuje na večnog Baha, stvarajući verzije Violin Voncerto in A Minor i Double Violin Concerto koj nude jednog modernog Baha. Potom izlazi album sa standardnim repertoarom Violin Concerto i Rococo Variations Čajkovskog. I sada sa albumom “Baika” još jednom istražuje muziku istočne Evrope. Njegov stil izvođenja je nemoguće svesti na neku jednostavnu formulu. Otvoren je za sve uticaje, uživa u stvaranju novih aranžmana postojećih muzičkih dela. Kada sastavlja program, Radulović voli da se sastane i sa drugim muzičarima, dobro znajući da ti sastanci mogu da otvore neke nove muzičke priče. Baš to je bio slučaj kada je stvarao album “Baika”. Seme za ovaj projekat je posađeno na prvoj turneji koju je Nemanja imao sa Sascha Goetzel i Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. Tokom turneje violinista je obično sedeo u publici tokom drugog dela svakog koncerta i bio magično obuzet  solo violinskim delom "Šeherezade", tako da je tražio od svog prijatelja Aleksandra Sedlara, srpskog kompozitora da mu razvije taj deo u komad za solo violinu i njegov ansambl Double Sens. Rezultat je ispao prava violinska bravura!

Od te prve turneje violinista, dirigent i orkestar su nastavili da rade zajedno i sreli su se svi u Istanbulu da snime Hačaturijanov Violin Concerto za album “Baika”. Nemanja Radulović je jako vezan za Hačaturijanova dela i njegovo čuveno delo Sabre Dance je snimio za album “Journey East”.  Za novi album je izabrao i njegov Trio For Clarinet, violin and piano i odsvirao zajedno sa talentovanim muzičarima koje izuzetno poštuje Andreas Ottensamer – klarinet i pijanista Laure Favre-Kahn.  

“Baika” je album pun boje i tekstura. Radulovićeva violina se čuje sa celim orkestrom, onda sa klarinetom i klavirom i na kraju sa orguljama. Album “Baika” je sniman u Berlinu, Beogradu i Istanbulu.


Katalog dostupnih izdanja Nemanje Radulovića pogledajte ovde.