Menu
Kalendar događaja
Hot in Shop

All About Jazz o albumu "The Haywain"


27.9.2018.

Nedavno je, nakon mnogih sjajnih kritika o džez kvartetu Hashima, usledila još jedna. All About Jazz objavio je recenziju njihovog aktuelnog albuma "The Haywain" (Metropolis Jazz - novembar, 2017). 

"Ovaj srpski sastav silovito i promišljeno razvija muzičke pasaže, poput lovca koji strpljivo vreba svoj plen. U mešavini džez-roka, pank-džeza i izletima u slobodne forme, kao i uplive balkanskih narodnih motiva, njihova međusobna nadigravanja i isprepletane motive čvrsto drže bubnjar Aleksandar Hristić i basista Vanja Todorović, uz snažni gruv i česte eksplozije. Drugi album ovog benda potvrđuje njihovu izrazitu autentičnost i maštovitost u formiranju kompozicija, ovog puta inspirisanih triptihom “Kola sa senom” Hijeronimusa Boša.

Nova portugalska trubačka zvezda Suzana Santoš Silva daje poseban doprinos u stvaranju festivalske atmosfere na uvodnoj numeri “Dance No. 3”. Stvari se polako zakuvavaju u postepenom dizanju i sve uzbudljivijem nadopunjavanju instrumenata, hreleći spiralno ka vrhuncu. Svaki od muzičara precizno bira i pronalazi svoj momenat. Naravno, ima tu i haotičnih mesta, ali se ona planski razrešuju i rascvetavaju u snažne teme, često pojačane sočnim vibratom električnog gitariste Igora Miškovića i njegovim nabijenim hrskavim akordima ili pretećim džez-rok solo deonicama.

“II The Haywain” započinje čvrsto uzemljeno na Hristićevom stabilnom ritmu umerenog tempa, a zatim se pretvara u užareni džez rok koji isprva umiruje saksofonista Srđan Mijalković svojim iznijansiranim tonovima da bi i on na kraju kulminirao upečatljivim drskim i hrabrim motivima. Oni snažno gaze odlučnim koracima. Završna numera “III Satantango” je juriš u brzom tempu pojačan upadima saksofona, obojen takođe ekscentričnim fraziranjem gitare tokom prelaza, dok jedan ton kontrabasa zajedno sa akcentom bubnjara predstavlja lucidni imaginarijum kao svojevrsnu scenografiju za zavijajuće melodijske fragmente koji su u prvom planu.

Album traje 39:24, i na njemu nigde nema materijala koji bi služio samo za popunjavanje mesta. Svaka numera je posebna slika za sebe, obojena eksplozivnom dinamikom i vijugavim zvučnim strukturama dok sastav navaljuje i gazi kroz zabranjene prostore ka predelima ispunjenim tajnom."




Beogradski kvartet Hashima uzdrmao je domaću i svetsku džez scenu svojim inovativnim i avangardnim pristupom muzici. Nakon mnogih koncerata održanih u regionu i inostranstvu, 5. oktobra Hashimu ćete moći da slušate u Mostaru (Black Dog Pub).




Album "The Haywain" možete nabaviti ovde.