Menu

Adiós


9.6.2020.

Glen Kembel (Glen Travis Campbell) svoj 64. i poslednji studijski album Adiós snimao je u Nešvilu između 2012. i 2013. godine. Snimanje je prethodilo njegovoj oproštajnoj turneji koju je organizovao nakon što mu je dijagnostifikovana Alchajmerova bolest.


Album koji sadrži dvanaest numera, Glen je napravio uz pomoć producenta i dugogodišnjeg saradnika Karla Džeksona. Na albumu su gostovali Vili Nelson (Willie Nelson), Vins Gil (Vince Gill) kao i Kembelova deca Ešli, Šenon i Kal. 



Glen Kembel, legendarni kantri muzičar, rođen je u Arkanzasu 22. aprila 1936. godine. U svojoj karijeri, dugoj pet decenija, objavio je 64 studijska albuma i prodao  preko 45 miliona ploča. Među 80 singlova koji su bili na listama Billboard Hot 100 ili Billboard Country, nalazili su se hitovi poput "Rhinestone Cowboy", "Country Boy (You Got Your Feet in L.A", "Southern Nights", "By the Time I Get to Phoenix" i obrada "Gentle on My Mind" Džona Hartforda.


 Od 1969. do 1972. bio je domaćin zabavne muzičko-humorističke emisije na CBS, "Goodtime Hour", koja je imala 91 epizodu i gledanost od 50 miliona po emisiji. Igrao je uz Džona Vejna u filmu "Čovek zvani hrabrost" (True Grit) 1969. Prvi hit bio mu je "By The Time I Get to Phoenix" 1967. koji je napisao Džim Veb. Zajedno su sarađivali na brojnim pesmama, poput "Wichita Lineman" i balade "Galveston". Nominovan je za Oskara 2015. za pesmu "I'm Not Gonna Miss You" iz dokumentarca o sebi, "Glen Campbell: I’ll Be Me".

Preminuo je 8. avgusta 2017. godine, dva meseca nakon što je objavio svoj poslednji album.