Menu

50. rođendan kultnog albuma "ABBEY ROAD"


26.9.2019.

Na današnji dan, pre 50 godina, 26. septembra 1969. objavljen je antologijski album “Abbey Road” grupe The Beatles.


“Abbey Road” je 11 (pretposlednji) album popularnih “Buba”, a producirao ga je George Martin. Objavljen je par meseci pre zvaničnog razlaza popularne liverpulske četvorke krajem 1969. godine.

Mnogo je zanimljivosti vezanih za nastanak ovog albuma. Jedna od njih je da je radni naziv albuma bio "(Mont) Everest". Ovaj naziv se toliko dopao članovima benda da su zamalo otišli do Himalaja da bi se fotografisali ali su se ipak odlučili za skromniju varijantu – sada antologijsku fotografiju kako prelaze ulicu Abbey Road u Londonu.

Početne kritike su komentarisale kako album sadrži previše izveštačen zvuk, da nije originalan, te mu nisu davale naročito visoke ocene. Sa druge strane, komercijalni uspeh albuma nije izostao. Album je objavljen 26. septembar 1969. godine u Velikoj Britaniji i četiri dana kasnije u SAD. Već 4. oktobra, probio se na prvo mesto top lista i tamo ostao jedanaest nedelja za redom. Posle ponovnog LP-izdanja u 21. veku, album je od 2010. do 2012. bio najprodavaniji vinil na svetu.

Danas, pola veka kasnije, "Abbey Road" se smatra jednim od najznačajnijih albuma svih vremena. Na "Rolingstonovoj“ listi 500 najboljih albuma, ovo izdanje je zauzelo četrnaesto mesto, što je pak tek četvrti najbolji plasaman samih Bitlsa (na petom mestu se nalazi album Rubber Soul, na trećem Revolver, a na prvom Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ).

Svetska izdavačka kuća Universal Music je ovim povodom reizdala ovaj album pod nazivom - "Abbey Road Anniversary Edition".

Rođendansko izdanje "Abbey Road-a" na vinilu i ekskluzivnom vinil boks setu možete  nabaviti ovde.