Menu

43 GODINE „ORGAZMA“


15.01.2023.


Pre 43 godine, 13. januara 1980. u beogradskoj kafani „Mornar“ osnovan je jedan od najznačajnijih bendova jugoslovenskog novog talasa – „Električni Orgazam“. Prvu postavu benda činili su Srđan Gile Gojković i Ljubomir Jovanović Jovec, koji su pre toga bili bubnjar i gitarista grupe „Hipnotisano Pile", i uz njih klavijaturista Ljubomir Đukić, gitarista Goran Sinadinović i basistkinja Marina Vulić. U tom sastavu su u maloj sali SKC-a održali prvi nastup i to kao predgrupa bendu  „Hipnotisano Pile“ kojI iste večeri odlazi u prošlost a „Eleketrični Orgazam“ započinje fantastičnu karijeru koja traje i danas.



Godina 1981. predstavlja prekretnicu, ne samo u karijeri benda već u popularnoj muzici i kulturi generalno. Sveumetnički pokret „Novi Talas“ je u punom zaletu, a jedan od ključnih momenata je objavljivanje kultnog albuma „Paket Aranžman“ na kome je „Orgazam“ predstavljen sa pesmama „Krokodili Dolaze“, „Zlatni Papagaj“ i „Vi“. Iste godine, prvi od beogradskih novotalasnih bendova, objavljuju debitantski album – „Električni Orgazam“. Zahvaljujući tom izdanju o bendu je pisao i engleski „New Musical Express“ nazvavši ih jednim od najuzbudljivijih nebritanskih sastava. Sledećih godina „El. Org“ objavljuje uspešne albume jedan za drugim, godinu za godinom – „Lišće Prekriva Lisabon“ (1982), album obrada „LesChansones Populaires“ (1983) pa zatim dva izuzetno komercijalno uspešna albuma „Kako Bubanj Kaže“ (1984)„Distorzija“ (1986). 



Dve godine kasnije objaljuju album „Letim, Sanjam, Dišem“ sa pesmom „Igra Rokenrol Cela Jugoslavija“. Pesma koja je verovatno  najveći hit u karijeri „Orgazma“ je na neki način „bacila u drugi plan“ ostale pesme sa albuma koje jednostavno nisu uspele da dođu do izražaja – „Poljubi Me I Priznaj Mi“, „Sve Ste Vi Naše Devojke“, „Ti“,Hajde Bejbe Daj Da Vidim Sad“. Nakon ovog albuma održali su najveći samostalni koncert u karijeri, na Tašmajdanu i time je prva faza delovanja benda završena.



Na scenu se vraćaju 1991. godine a već sledeće 1992. objavljuju album kompilacijski„Seks, Droga, Nasilje i Strah“, a za njim dvostruki „Zašto Da Ne“ (1994), sa odlično prihvaćenim pesmama „Da Si Tako Jaka“ i „Spojimo Se Sad“ i album „Aum Bum“ koji je, za razliku od prethodnika, naišao na nešto lošiji prijem.



Početkom novog milenijuma 2002. godine u produkciji Dušana Kojića Koje,  „El. Org“ objavljuje deveti studijski album „Harmonajzer“, sa novim bubnjarem Blagojem Nedeljkovićem Pačetom i ali i „starim“ , ovom prilikom gostujućim, pevačem Ljubom Đukićem, koji će do sledećeg albumu „To Što Vidiš To I Jeste“ biti punopravni član benda koji je sa Giletom „podelio“ pevačku ulogu. Poslednje studijsko izdanje, za sada, „Orgazam“ je objavio 2018. godine – „Gde Smo Sad“. Naslov albuma je zapravo odlično pitanje. Ako se pitate „gde je „Električni Orgazam“, odgovor je jednostavan – tamo gde pripada, u samom vrhu regionalne rok scene. I tu će, sigurno, i ostati.