Menu

20 Koltrejnovih najupečatljivijih citata


27.6.2018.

Naslov novootkrivenog albuma svetskog džez muzičara Džona Kotrejna  Both Directions At Once: The Lost Album pripisan je jednom od njegovih mnogih citata. Po sećanju saksofoniste Vejna Šortera, Koltrejn mu je jednom rekao: "Ja počinjem od sredine i pomeram oba pravca odjednom".


Nijedan Koltrejnov citat nije u mogućnosti da sasvim opiše izuzetnu umetnost, najverovatnije, najtalentovanijeg džezera njegove generacije. Koltrejnova reputacija je široko poznata u svetu, a njegova muzika zaslužuje najveću moguću publiku. Bilo da se radi o baladama ili avangardnom materijalu, njegova muzika u celosti je protkana dubinom i duhovnošću. Ona je istovremeno i intelektualna i emocionalna - zadovoljavajuća na svakom nivou.

Predstavljamo vam 20 Koltrejnovih citata koji nam pružaju uvid u čoveka čiji je um bio isto toliko fascinantan kao i sama njegova muzika. 

"Jedna pozitivna misao stvara milione pozitivnih vibracija." 

"Mislim da sam prvi put probudio muzičko istraživanje u sebi Dizi Gilespijem i Čarli Parkerom (Birth). Kroz njihov rad počeo sam da učim o muzičkim strukturama i teorijskim aspektima muzike."

"Želeo bih ljudima da predstavim božanstvo muzičkim jezikom koji prevazilazi reči. Želim da razgovaram sa njihovim dušama."

"Pravi rizik se ne menja. Moram da osetim da tragam za nečim.  Ako zaradim novac, dobro je. Ali radije bih se borio. To je borba, čoveče, to je ono što želim."

"Nikada nisam razmišljao da da li razumeju ili ne razumeju ono što radim...emocionalna reakcije je sve što je važno. Sve dok postoji osećaj komunikacije, nije neophodno da se to razume."

"Možeš svirati bilo šta, bitno je da si u tome iskren."

"Sve što muzičar može da uradi je da se približi izvorima prirode i osećaju da je u zajednici sa prirodnim zakonom."

     

"Ja želim da budem snaga za stvarno dobro. Drugim rečima, znam da postoje loše snage, snage koje donose drugima patnju i bedu svetu, ali ja želim biti suprotna snaga. Želim biti snaga koja je na strani stvarnog dobra."

"Svaki put kada svirate u svoj rog, to vam pomaže. Ako padneš, možeš pomoći sebi, i to je tako čak i u rokenrol bendu."

"Moj cilj je da živim pravim religioznim životom i da ga izražavam kroz muziku. Ako možeš živeti tako, onda nemaš problema oko muzike, jer je to deo čitave stvari."

"Prokleta pravila, osećaj je taj koji se računa. U svakom slučaju sviraš svih 12 nota u svom solu."

"Shvatio sam da se morate vratiti starim stvarima i videti ih u novom svetlu."

"Moja muzika je duhovni izraz onoga što jesam - moja vera, moje znanje, moje biće ... Kada počnete da uviđate mogućnosti muzike, želite da učinite nešto zaista dobro za ljude, da pomognete čovečanstvu da se oslobodi svoje inhibicije."

"Ponekada poželim da mogu po prvi put doći do svoje muzike, kao da je nikada nisam čuo pre. Biti tako neizbežan deo nje, nikada neću saznati šta slušalac dobije, šta slušalac oseća, i to je jako loše."

"Pre svega, mislim da je glavna stvar koju bi muzičar želeo da uradi je da slušaocu prikaže sliku mnogih čudesnih stvari koje on zna i oseća o univerzumu. To je ono što bih ja voleo da uradim. Mislim da je to jedna od najvećih stvari koje možete učiniti u životu i svi pokušavamo da to učinimo na neki način. Muzičar ide preko svoje muzike."

"Nikada ne postoji kraj ... Uvek postoje novi zvuci koji se mogu zamisliti; nova osećanja za dosezanje. I uvek, postoji potreba da se očistimo od ovih osećanja i zvukova kako bismo zaista mogli videti šta smo otkrili u njihovom čistom stanju."

"Mislim da je muzika instrument. Može stvoriti inicijalne oblike razmišljanja koji mogu promeniti razmišljanja ljudi."

"Ponekada sam pomišljao da pravim muziku kroz pogrešan kraj lupe."

"Kada svirate sa nekima koji zaista imaju nešto da kažu, iako su možda u sasvim drugačijem stilu, postoji jedna stvar koja ostaje konstantna. A to je tenzija iskustva, struje ... Bez obzira gde se to događa, znaš kad se taj osećaj pojavljuje u tebi i čini te srećnim."

"Razlog zbog koga ja sviram toliko mnogo zvukova, možda zvuči ljutito, je zato što u isto vreme pokušavam toliko mnogo stvari, vidiš? Nisam ih razdvojio. Imam čitavu torbu stvari kroz koje pokušavam da radim i dobijem onu od suštinskog značaja."

Both Directions At Once: The Lost Album biće objavljen 29. juna  za izdavačku kuću Verve.




preuzeto sa: https://www.udiscovermusic.com/