Menu
Tales from the Past - Uglješa Novaković Quintet

Tales from the Past

Uglješa Novaković Quintet


Metropolis Music

CD

februar, 2018. godine

Alt saksofonista i kompozitor Uglješa Novaković pojavio se na srpskoj džez sceni u drugoj polovini dvehiljaditih. Prethodno je vredno učio na prestižnoj Džez akademiji u Gracu u klasi prof. Karlhajnca Miklina, da bi se kao svež diplomac već našao u saksofonskoj sekciji orkestra Soul Connection Duška Gojkovića i ostavio svoj trag na albumu Balkan Project. Umetničku karijeru je nastavio između Zagreba i Beograda, džeza i pop muzike, aranžiranja za big bendove i snova o sopstvenom malom sastavu. Bio je član džez orkestara RTS, HRT i Jazzlstra, a usput je pekao zanat i na prekookeanskom kruzeru Holland America Line. U Gracu je stekao i zvanje mastera džez saksofona 2010. godine. Predavao je saksofon u muzičkoj školi "Zaglara" u Zagrebu i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu, a danas radi u MŠ "Josif Marinković" u Vršcu kao profesor saksofona, malih ansambala, aranžiranja i istorije džeza.

Na dugom spisku značajnih imena džez i pop muzike sa kojima je dosad sarađivao su Gregory Hutchinson, Tony Lakatos, Duško Gojković, Martin Gjakonovski, Mario Gonzi, Tamara Obrovac, Massimo Savić, Nina Badrić. Takođe je učestvovao u snimanju albuma džez orkestara RTS i HRT, Volanda Le Mata, Eda Maajke i Lele Kalpovic.

Skrasivši se konačno na beogradskoj džez sceni, Novaković se odlučio za hrabar potez: u sastavu je okupio mlađe muzičare od sebe, verujući da od sledeće generacije srpskih džez talenata može da izvuče dodatno nadahnuće i energiju. Debitantski album Tales from the Past (2018), u izdanju Metropolis Music, podetikete Metropolis Jazz,  sadrži osam Novakovićevih kompozicija u maniru postbopa, sa mogućim početnim nadahnućem u muzici Kenija Gereta, Majkla Brekera ili Krisa Potera. Snimljen je u formatu kvinteta koji, osim Uglješe, čine Andreja Stanković (1990), Andreja Hristić (1988), Miloš Čolović (1998) i Miloš Grbatinić (1994). Njujork na Balkanu je nesumnjiva asocijacija na muziku koju nudi mladi sastav, potvrđujući veliku snagu novog srpskog džez talasa.

Članovi sastava:

Uglješa Novaković - alt saksofon
Andreja Stanković - gitara
Andreja Hristić - klavir
Miloš Čolović - kontrabas
Miloš Grbatinić - bubnjevi

Spisak numera:

1. Something About Her
2. Moment Is Gone
3. Nerve Blast
4. I Still Dream 'bout  You
5. First To The Left
6. Finner Blurge
7. My Bundle Of You (Her Cosmic Eyes)
8. Something About Her (Alt.Take)