Menu
Sve što vidim i sve što znam (REMASTER) - Bjesovi

Sve što vidim i sve što znam (REMASTER)

Bjesovi


Metropolis Music

CD

decembar, 2017. godine

Priča o grupi Bjesovi počela je krajem osamdesetih godina u Gornjem Milanovcu, kada su Zoran Marinković i Goran Marić osnovali bend Bader Majnhof, koji kasnije menja ime u Sent Gallen, pa u China Blue, da bi se na kraju zadržali na imenu koje danas znamo, Bjesovi.  Bend je dobio ime po hrvatskom prevodu naslova romana „Zli dusi“, Fjodora Dostojevskog. 

Od samog početka, pre objavljivanja prvog albuma, privukli su pažnju publike originalnom postavom sa dva pevača, izuzetnim scenskim nastupom, ali i depresivnom muzikom kao i ličnim, teškim tesktovima.  Prvi veliki uspeh Bjesova bila je pobeda na Gitarijadi u Čačku. Debitanstki  album sa deset pesmama (od kojih su dve obrade) “U osvit zadnjeg dana”, objavili su 1993. godine. Iako su imali zvanično izdanje, Bjesovi naredne godine nastupaju u takmičarskom delu Zaječarske Gitarijade i odnose pobedu. Iste godine pobeđuju i na Festivalu Brzi bendovi Srbije što im je donelo značajnu medijsku pažnju i privlačilo sve brojniju publiku. 

Drugi album “Bjesovi” izlazi iste godine, a za njim i album “Sve što vidim i sve što znam” 1997. godine. Nakon koncerta u KST-u, 13. septembra 1997. Zoran i Goran raspuštaju bend. Bjesovi se na scenu vraćaju 2000. godine sa Zoranom Marinkovićem kao pevačem i novom postavom. Godine 2002. objavili su za Metropolis Records live izdanje „Na živo“ -  koncert snimljen u Gornjem Milanovcu marta 2002. godine. Prvi studijski album u novoj postavi "Bolje ti" objavljuju 2009. godine, a 2015. album sa obradama “Svetla svetlosti”.

Treći, antologijski  album, Sve što vidim i sve što znam, Bjesovi su objavili 1997. godine za Metropolis Records. Album je snimljen u studiju O, a objavljen je na kaseti i CD-u. Autorski tandem, Zoran Marinković i Goran Marić, stvorili su pregršt hitova i koncertnih favorita – „Probudi me“, „Kad mi stane dah“, „Sve što vidim i sve što znam“, „Raduj se“, „ Sve će se doznati“. Na ovom albumu gostovali su Dragoljub Marković (klavijature u pesmama „Probudi me“ i „Sve će se doznati“), Svetlana Spajić (vokal u „ Sve što vidim i sve što znam“), Vladimir Nikić ( kontrabas u „Kad mi stane dah“) i Goran Đorđević ( udaraljke u „Sve će se doznati“). Muzika za pesmu „Sve će se doznati“ bazirana je na James Bond temi, a zanimljivo za ovu numeru je i to što su u njoj citirani stihovi iz Novog Zaveta ( Lk. 12, 2-3). 

Povodom jubileja – dvadeset godina od originalnog izdanja – Metropolis Music je u decembru 2017. godine objavio reizdanje ovog antologijskog albuma na CD-u u postprodukciji Olivera Jovanovića (studio “O”).

Za reizdanje ovog albuma frontmen Bjesova, Zoran Marinković, kaže: “Ovaj album je rađen na razmeđi jednog i drugog vremena, pre i posle digitalne revolucije i svako vreme ima svoje prednosti i mane. Tu negde čovek treba da nađe svoje mesto i vidi u kom pravcu želi da ide ono što radi. Ovaj album je tada izašao bez postprodukcije. Ove godine je urađena postprodukcija u istom studiju u kojem je sniman album, u studiju “O”. Oliver Jovanović je uradio to na jedan način koji se meni dopada, sačuvao je identitet tih pesama, nije ih narušio već samo osvežio.”

 Album “Sve što vidim i sve što znam” će biti objavljen i na vinilu.


Članovi benda:

Zoran Marinković – vokal
Goran Marić – vokal
Predrag Dabić – gitara
Zoran Filipović – gitara
Božidar Tanasković – bas
Igor Malešević – bubnjevi

Spisak pesama:

1. Verujem
2. Probudi me
3. Kad mi stane dah
4. Sve što vidim i sve što znam
5. Dar
6. Raduj se
7. Sve će se doznati
8. Moj izbor

Raduj se
vreme mu istice
raduj se
jer nikad kasno je

Vreme mu istice
zato besan je

Besan je...

Raduj se