Menu
Strašni sud - Dža ili Bu

Strašni sud

Dža ili Bu


Metropolis Records

AK / CD

novembar 1995. godine

   Dža ili Bu je beogradski  rokenrol bend koji u svojoj muzici sadrži elemente panka, hard roka, alternative i industrijske muzike. Nastanak benda vezuje se za jedan istorijski datum – 1. maj. Baš na taj dan – Praznik rada 1987. godine, bend su osnovali gitarista Nebojša Simeunović Sabljar, dva brata Milojević, Duško i Dejan – basista i bubnjar i gitarista i pevač Stojan Radičević. Prvi zvanični nastup, grupa Dža ili Bu, održala je u bioskopu REX, 22. januara 1988. godine. Te godine su snimili i prve pesme, a onda je došlo i do prvih promena u bendu. Po odlasku Stojana Radičevića, Sabljar preuzima ulogu pevača, a u bend dolazi novi gitarista – Aleksandar Mitanovski koga zatim smenjuje  Goran Majkić Goksi. Upravo u ovoj postavi -  Sabljar, Duško, Dejan i Goksi, bend snima nekoliko albuma. Prvo, doduše, demo  izdanje grupe Dža ili Bu bila je kaseta – „Lepa kaseta“, zahvaljujući kojoj su stekli brojniju publiku i odsvirali seriju koncerata širom tadašnje Jugoslavije. 

   Prvi zvanični album „Hej mornari“  objavljuju 1992. godine. Drugi album “Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju”, objavljuju na kaseti 1994. godine. Ovaj album je početak saradnje naše kuće sa bendom ali istovremeno i prvo izdanje koje je Metropolis Records objavio. Saradnju nastavljamo iste godine objavljivanjem reizdanja albuma "Hej mornari". Već sledeće, 1995. godine objavljuju izuzetno uspešan album "Strašni sud". Poslednji album u ovoj postavi "Kao da ničeg nije bilo" objavljen je 1997. godine. U proleće 1999. godine, tokom NATO bombardovanja bend prekida sa radom, a Sabljar formira gothic-industrial bend Chernobyl In House. 2003. godine su se ponovo okupili. Uz Sabljara, braću Milojević  i Igora Panića, u bendu su i novi članovi - klavijaturista Stevan Đorđević i basista Vladimir Markoš. Novi album "Ultramuk" izlazi posle devet godina diskografske pauze – 2007. godine, a za njim albumi "Kukovo" (2013) i "Sedma sila" 2016. godine.

   Godina 1995. donosi album Strašni sud koji je izdat za Metropolis Records na kaseti i CD-u. Album je snimljen u studiju O u istoj postavi kao i prehodna izdanja, a na njemu se nalazi 12 novih i 5 numera sa dotadašnjih izdanja. “Strašni sud” je imao veliki komercijalni uspeh i doneo najveće hitove benda – “Ustani i kreni”, “Večna lovišta” i “Neki drugi grad”.

Članovi benda:

Nebojša Simeunović – Sabljar -  vokal 
Duško Milojević – Dule - bas 
Dejan Milojević – Kid - bubnjevi
Goran Majkić – Goksi - gitara


Spisak pesama:

1.Glumac 
2.Večna lovišta 
3.Proročica Sabljara
4.Kapetan Rahta - Daba
5.Najjači samo ostaju
6.Zanimljiva geografija
7.Ustani i kreni
8.Neki drugi grad
9.Uradi sam 
10.Stampedo
11.Osnovna škola 
12.Zemlja nojeva 
13.Živeo Staljin i svetska revolucija
14.Sećam se
15.Drugovi
16.Dug je put
17.Pobeda i poraz

„Ustani, kreni sada 
 Život je tek pred tobom 
 Bitka koju moraš dobiti 
 Je bitka sa samim sobom. „

          Ustani i kreni