Menu
Refleksija - Trio Anime

Refleksija

Trio Anime


Metropolis Music

CD

septembar, 2019. godine

Trio Anime je jedan od mlađih sastava  klasične muzike iz Beograda.  Čine ga mlade umetnice Dušica Mladenović, Mina Đekić i Marina Popović.

Dušica Mladenović je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavala se kod profesora Marine Jašvili, Igora Ozima, Ilje Gruberta, Antoanete Louman i dr. Kao član raznih kamernih sastava, nastupala je u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Turskoj, Holandiji i Irskoj. Imala je mnogobrojne solističke resitale i svirala je kao solista sa BGO „Dušan Skovran“ i Beogradskom filharmonijom. Premijerno je izvela violinski koncert Ijana Vilsona/Erika Satija Iskopani Sokrat sa Beogradskom filharmonijom 2018. godine. Nastupala je na festivalima kao što su Mokranjčevi dani, Constantinus, BEMUS, Tribina kompozitora, KoMA i premijerno je izvela dela mnogih domaćih i stranih autora. Svirala je u BGO „Dušan Skovran” i Žebeljan orkestru, a sarađuje i sa orkestrima Gudači svetog Đorđa i Muzikon. Stalni je član Beogradske filharmonije, gudačkog kvarteta Anime i istoimenog violinskog trija. Snimala je za RTS, Oboe Classics i Riverrun Records.

Nakon završenih studija violine u klasi profesorke Evgenije Kravceve na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, violinistkinja Mina Đekić je kao centralnu oblast svog interesovanja izabrala muziciranje u kamernim ansamblima. Sa brojnim sastavima, od dua do kamernih orkestara, nastupala je na koncertima, seminarima, festivalima i turnejama u zemlji i inostranstvu. Specijalističke studije iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu završila je 2016. godine. Trenutno je član violinskog dua Proces, gudačkog sastava Anime i kamernog orkestra Camerata Academica iz Novog Sada. Kao izvođač ostvarila je saradnju sa mnogim savremenim kompozitorima iz celog sveta. Pored kamerne muzike povremeno svira i u simfonijskim orkestrima, a pedagoškim radom bavi se u MŠ „Stanislav Binički“ u Beogradu.

Marina Popović je, nakon završenih osnovnih studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Jasne Maksimović, pohađala Master studije na Universitetet I Agder u Kristiansandu (Norveška), u klasi profesora Adama Gruhota. Po završetku tih studija, upisala je Master studije iz viole u klasi profesora Dejana Mlađenovića, takođe na fakultetu u Beogradu. Aktivno nastupa kao violinistkinja i violistkinja u više kamernih i orkestarskih sastava. Stalni je član gudačkih kvarteta Anime i 13 gudača od njihovih osnivanja, sa kojima redovno snima i održava koncerte. Nastupala je u mnogim značajnim salama, u zemlji i inostranstvu, i sarađivala sa uticajnim izvođačima, pedagozima i dirigentima današnjice, kao što su Gregori i Juri Žislin, Gilad Karni, Hening Kragerud, Liana Isakadze, Shanghai quartet, Rikardo Muti i mnogi drugi. Zaposlena je kao violistkinja u Simfonijskom orkestru RTS i stalna je saradnica Beogradske filharmonije. 

Violinski trio „Anime“ objavio je 2019. godine album „Refleksija“ u izdanju Metropolis Music. Ovaj album je promocija srpske i irske umetničke muzike za solo violinu i nestandardni kamerni sastav – trio violina. Na tri beogradska koncerta koji su održani u januaru i februaru 2019.  godine u salama Kolarčeve zadužbine, SANU i Italijanskog kulturnog centra (u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Udruženjem muzičkih umetnika Srbije) violinistkinje Dušica Mladenović, Mina Đekić i Marina Popović izvele su dela srpskog akademika, kompozitora Dejana Despića i priznatog irskog autora, Ijana Vilsona, a u februaru je završeno snimanje istog repertoara.

Sve članice trija su istovremeno i deo šireg sastava - gudačkog kvarteta Anime, koji je 2014. godine održao prvu seriju koncerata u različitim gradovima Srbije. Nastupale su na festivalima, gostovale su na televiziji i radiju i snimci sa njihovih koncerata emitovani su na mnogim radijskim emisijama posvećenima klasičnoj muzici. U 2016. godini izvele su svetsku premijeru Gudačkog kvarteta br. 16 Ijana Vilsona, Aus der Zauberküche (Iz magične kuhinje), koji je i napisan i posvećen njima posebno.

„Refleksija” predstavlja muzički dijalog između srpskog kompozitora Dejana Despića i irskog kompozitora Ijana Vilsona. Refleksija, kao odsjaj svetlosti, misli ili zvuka, kao odblesak razmišljanja, prenošenje pažnje sa objekta posmatranja na subjekt i razmatranje odnosa u kome se nalaze, predstavlja tačku spajanja i razdvajanja dva glavna aktera ove diskusije. Teme razgovora su iste, ciklične forme u kojima su se kompozitori nezavisno jedan od drugog oprobavali i isti instrumentalni sastavi za koje su pisali. 

Lista numera: 

Dejan Despić: Sonatina B-A-C-H za tri violine, op. 185 
I Intrada
II Arietta
III Scherzino

Dejan Despić: Sonata za solo violinu, op. 85
I ♩=96
II ♩=60
III ♩=96 / ♩.=118

Ijan Vilson: 1927 za tri violine
I Wasserfall / Vodopad
II Junger Garten (Rhythmen) / Mladi vrt (Ritmovi)
III Garten am Bach / Bašta kraj potoka
IV Abfahrt der Schiffe / Brodovi isplovljavaju
V Abenteurer-Schiff / Brod pustolov

Ijan Vilson: Sonata za solo violinu 
I Reeyill
II Aire
III Jigg