Menu
Plavi avion - Darko Rundek

Plavi avion

Darko Rundek


Metropolis Records

CD

decembar 2010. godine

   Darko Rundek je hrvatski pevač i gitarista koji je svoju karijeru započeo davnih 70 – ih. Od 1987. do 1990. godine bio je frontmen jugoslovenske grupe Haustor koja je imala ogroman uticaj na rokenrol i alternativnu scenu u regionu. Od 1994. godine počinje solistički da se bavi muzikom. Prvi solo album „ Apokalipso“ objaqvljuje 1997. godine.  Nakon drugog albuma, „ U širokom svijetu“, u Francuskoj počinje da radi i snima novi album „Ruke“ sa nekoliko muzičara što je kasnije dovelo do formiranja Rundek Cargo Orkestra.

   Projekat Rundek Cargo Trio osnovan je 2009. godine, a  Plavi avion je prvi album novooformljenog sastava. Ovaj sastav je nastavak njihovog prethodnog projekta „ Between“. Za srpsko tržište ovaj album je objavila izdavačka kuća Metropolis Records 2010. godine i kao licencno izdanje objavljen je na CD formatu. Album je zabeležio veliki uspeh, a promocija je održana u Ustanovi kulture Vuk Karadžić i nastavljena serijom koncerata širom Srbije.
Pesma „ Ruskaja“ pevana je na ruskom jeziku, a pesma „ Drina“ traje više od osamnaest minuta, što je neuobičajeno kada se u obzir uzme prethodni Rundekov rad. Muzički kritičar Petar Janjatović rekao je da je „ Drina“ zvanično najduža pesma nekog izvođača na prostoru bivše Jugoslavije. Ovaj album odiše improvizacijom i slobodnim izražavanjem svakog  muzičara. 

Članovi sastava:

Darko Rundek – vokal, gitara, ukulele
Izabel – akustična / električna violina, efekti
Dušan Vranić – klavir, perkusije, ukulele, harmonika, vokal

Spisak pesama:

1.Kurdistan
2.U borbi sa silama
3.Sanjala si da si sretna
4.Li – La
5.Para ljude vara
6.You Think You’re Busy
7.Sadimo lan
8.Plavi avion
9.Indijanska
10.Ruskaja
11.Znak
12.Drina
 
„ Tvoje je lice kao tajna 
  Svako je oko zvjezda sjajna
Rumene usne kada zbore
Tad se ljuljuška moje more ...“ 

                Indijanska