Menu
Perspecctives - Snježana Pavićević

Perspecctives

Snježana Pavićević


Metropolis Music

CD

jul, 2021. godine

Album „Perspecctives" nastao je iz želje i potrebe da na našem muzičkom tržištu predstavimo pikolo flautu - mali instument koji još uvek nema mesto koje zaslužuje u našoj pa ni u regionalnoj koncertnoj praksi. Ovim izdanjem, pokrenuli smo interesovanje naših kompozitora, koji su prepoznali izuzetne izražajne mogućnosti pikolo flaute kao solističkog instrumenta, pa su tako u poslednjih par godina nastala prva dela u istoriji muzike kod nas posvećena pikolo flauti. Izuzetak je Konjovićeva Satirova svirala, prvobitno napisana za solo flautu, koju je pikolo flautistkinja Snježana Pavićević aranžirala za pikolo flautu verujući da zvuk i izražajnost ovog instrumenta mogu još vernije da prikažu karakter dela.

U saradnji sa Marijom Vasić (pikolo flauta) i Vanjom Šćepanović (klavir), Snježana nam na svom drugom albumu donosi  sedam kompozicija domaćih i regionalnih kompozitora pisanih za solo pikolo kao i za pikolo i klavir.
U izdanju Metropolis Music, album je objavljen na kompakt disku kao i na svim većim digitalnim platformama.

Snježana Pavićević je solo pikolo flautistkinja u Beogradskoj filharmoniji od 2002. godine. Koncertni je umetnik koji promoviše pikolo flautu i repertoar za solo pikolo i pikolo kao deo kamernih sastava. Snimila je album sa delima za solo pikolo „Piccolo solo Globe Tour“, a „Perspecctives“ je njen drugi album sa delima kompozitora iz Srbije i regiona. Snježana je autor i umetnički direktor „Beogradskog pikolo vikenda“, festivala posvećenog isključivo pikolo flauti. Takođe je i mentor za pikolo flautu u okviru orkestarske akademije Beogradske filharmonije.

Marija Vasić rođena je 1978. godine u Novom Sadu, gde je završila nižu i srednju Muzičku školu „Isidor Bajić“. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu diplomirala je u klasi prof. Marijana Egića, a potom se specijalizovala na Odseku za kamernu muziku u klasi prof. Sanje Antunić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala. Od 2003. godine je stalni član orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta, a od 2008. i Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Vanja Šćepanović  je diplomirao klavir u klasi ruskog pedagoga Vladimira Bočkarjova, a potom usavršavanje nastavio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i odbranio doktorski umetnički projekat „Sintezija i uloga boja u oblikovanju interpretacije u kamernom delu Kvartet za kraj vremena Olivijea Mesijana“, i time stekao titulu doktora umetnosti. Aktivni je i mnogostruko nagrađivani izvođač. Član je kamernog sastava Aratos Trio, sa kojima aktivno izvodi značajna dela pisana za ovaj sastav.

Spisak kompozicija:

1. Petar Konjović / Satirova svirala
2. Ivan Brkljačić / Zvrk
Ivan Božičević / Ibis
3. I Vivace
4. II Calmo, fluente
5. III Feroce
6. Jovana Stefanović / Just The Two Of Us
7. Dragana Jovanović / Ica, ica pikolica
8. Ivan Jevtić / Sherzo Dramatico
9. David Mastikosa / Drekavac