Menu
Orthodox Celts - Orthodox Celts

Orthodox Celts

Orthodox Celts


Metropolis Records

AK / CD

oktobar 2001. godine

   Orthodox Celts je beogradski bend koji svira irsku tradicionalnu muziku koja u njihovom izvođenju ima elemente roka. Ovo je prvi bend u Srbiji ali i u regionu koji je počeo da se bavi izvođenjem ove vrste muzike. Sa ciljem da promovišu irsku tradicionalnu muziku i kulturu, održali su niz koncerata, kako samostalnih, tako i u sklopu značajnih festivala. Njihovi koncerti su uvek bili propraćeni sjajnom atmosferom, veselom publikom i igrom. Sjajni "lajv" nastupi su im doneli vernu publiku i veliki krug obožavalaca. 

   Bend je, u nepunom sastavu, počeo sa radom 1992. godine. Prvi put su zvanični nastup imali u British Council-u, na dan Svetog Patrika, 1993. godine. Par meseci kasnije, pridružuje im se pevač Aleksandar Petrović.
 1994. godine su  objavili debi album “Orthodox Celts” na kaseti, na kojoj su se našle obrade irskih tradicionala. Godinu dana kasnije, na kaseti, objavili su koncertni nastup održan u novosadskoj sinagogi pod nazivom “Muzičke paralele”. Na kaseti je pored njihovog, bio objavljen i nastup grupe Pachamama koja izvodi peruansku muziku. Album “The Celts Strike Again” iz 1997. godine doneo je novitete u stvaralaštvu ove grupe. Pored originalnih aranžmana irskih tradicionala, pojavile su se i dve autorske pesme: “Drinking Song” i “Blue”. Manir stvaranja svojih autorskih pesama sledili su i na narednom albumu iz 1999. godine “Green Roses”. Dve godine kasnije, 2001. u saradnji sa našom kućom, reizdaju debitantski album ”Orthodox Celts”, a za njim objavljuju albume: “A Moment Like a Longest Day”, “One Two Five” i najnoviji “Many Mouths Shut”.

   Album Orthodox Celts iz 2001. godine, u izdanju Metropolis Records, je reizdanje njihovog prvog albuma koji je snimljen na kaseti. Ovoga puta je objavljen na CD formatu  sa  šest bonus pesama. Bonus čine snimci sa koncertne kasete “Muzičke paralele”. Tradicionali, sa ovog albuma, koji su imali najbolji prijem kod publike jesu „Irish Rover“, „Wild Rover“ i drugi.

Članovi benda:

Aleksandar Petrović – vokal
Viktorija Jevtić – prateći vokal
Ana Đokić – violina
Sava Đustibek – gitara
Lusila Gluščević – flauta
Predrag Guculj – bas
Dejan Lalić – gitara, bendžo, prateći vokal
Dušan Živanović – bubnjevi, perkusije, prateći vokal

Spisak pesama:

1.Bog Down The Valleye
2.Weila Waila
3.Irish Rover
4.Sonnys
5.All For Me Grog
6.Poor Old Dicey Riley
7.Nancy Whiskey
8.Couragie / Fox Hunters
9.Gentleman Soldier
10.Wild Rover
11.The Four Poster Bed / Colonel Rodney
12.A Grand Old Team

Bonus pesme:
13.Mrs. McGrath
14. Shetland Reel
15. Waltzing Matilda
16. Medley
17. Waxie’s Dargle / Big Strong Man
18. My Little Boat


“… I’ve been a wild rover for many a year
      And I spent all me money on
      Whiskey and beer
      But now I’m returning with gold in great store
      And I never will play the wild river no more …”

                                        Wild River