Menu
Opasan ples - Van Gogh

Opasan ples

Van Gogh


Metropolis Records

AK / CD/ LP

februar 1999. godine

   Grupa Van Gogh nastala je pre više od trideset godina, tačnije 1986. godine kada su je osnovali gitarista Zvonimir Đukić Đule, pevač Goran Milisavljević, klavijaturista Đorđe Petrović, basista Predrag Popović i bubnjar Srboljub Radivojević – Srba. Iste godine objavili su i prvi, uspešan singl „Tragovi prošlosti“, a zatim i album prvenac nazvan kao i bend – „Van Gogh“. Ubrzo po objavljivanju albuma bend je prestao sa radom. Na scenu su se vratili 1990. godine, a već sledeće, 1991. objavili su album „Svet je moj“, na kome je Đule svirao gitaru ali i preuzeo ulogu pevača. Ova ploča donosi i prvi veliki hit grupe „Neko te ima“. Tokom godina Van Gogh je često menjao postave, a jedini stalni član grupe od početka sve do današnjih dana uz Đuleta je bubnjar Srboljub Srba Radivojević. Treći album „Strast“ objavili su 1993, a četvrti album „Hodi“ 1996. godine. Za njim objavljuju i prvi "lajv" album „No Comment“ 1997. i singl „Polje snova“ 1998. kojima započinju uspešnu saradnju sa našom kućom. Saradnja je nastavljena odlično ocenjenim i prihvaćenim  albumom „Opasan ples“ koji je objavljen u februaru 1999. godine, kao i drugim "lajv" albumom objavljenim 2000. godine.

   Posle dve godine pauze, Van Gogh objavljuje "Dr Under"(2002), a za njim i albume "Kolo" (2006), "Lavirint" (2009), "Neumeren u svemu" (2013) i "Ako stanemo gubimo sve" (2016) na kome se nalaze najveći hitovi grupe ponovo snimljeni u drugačijim verzijama.

   Godina 1999. je donela album Opasan ples i nastavak  saradnje sa izdavačkom kućom Metropolis Records. Ovo je peti studijski album grupe, snimljen je  u studiju O i objavljen  na kaseti i CD-u. Album su snimili Srba i Đule sa novim basistom, Dušanom Bogovićem i Aleksandrom Habićem koji je producirao album ali se uz Đuleta i Srbu potpisao i kao kompozitor. Zanimljivo je da je na ovom albumu Đule svirao, osim gitare i bas i mandolinu. Album je doneo deset novih pesama, koje su promovisali na "Opasan ples" turneji koja je trajala preko dve i po godine. Pesme koje su imale najbolji prijem kod publike, sa ovog albuma, jesu “Da li zna?”,  “Opasan ples” za koju je snimljen video spot i “Brod od papira”.

Članovi sastava:

Zvonimir Đukić Đule – gitara, vokal
Srboljub Radivojević – bubnjevi

Gosti:  

Ryan Nemuryn - bas
Aleksandar Saša Habić
Dušan Gary Bogović - bas
Nenad Stefanović – Japanac – bas

Spisak pesama:

1.Puls 
2.Da li zna? 
3.Demagogija 
4.Pleme 
5.Bez oblika 
6.Opasan ples 
7.Brod od papira 
8.Teška ljubav 
9.Otisak dlana 
10.Zauvek 


" ... Znam, želiš da sam tu 
      da hodamo po tlu toplom od suza 
      Noć, kad mene ne bude 
      pomisli da san pada ti na lice ... "
   
                     Opasan ples