Menu
Melodije nacija - Romić-Mojnihan Duo

Melodije nacija

Romić-Mojnihan Duo


CD

decembar, 2017. godine

Romić-Mojnihan Duo oformljen je 2012. godine i čine ga srpska oboistkinja Sanja Romić i irska pijanistkinja Finula Mojnihan. Studirale su zajedno na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti, gde su koreni njihovog prijateljstva.

Inspirisane folklornom i tradicijom klasične muzike zemalja iz kojih potiču, Finula i Sanja su 2012. godine realizovale prvi projekat, Muzička razglednica.  Cilj im je bio da promovišu irsko-slovenačko-srpsku kulturnu vezu. Ne samo da su nastupi koje su imale u sve tri zemlje bili veoma uspešni, već su poslužili da njihove muzičke i zvođačke stilove predstave i na internacionalnoj sceni.  Finuline i Sanjine inovativne i energične interpretacije kombinuju se u stvaranju zadivljujuće privlačnih nastupa posvećenih ljubiteljima muzike. Prepoznajući zajednički muzički senzibilitet , umetnice nastavljaju projekat kojim predstavljaju manje poznata i sasvim nova dela za obou i klavir. Kompozicije specijalno pisane za ovaj album izvedene su premijerno u okviru koncerata u Irskoj.

Melodije nacija su projekat koji veliča univerzalni jezik muzike i povezuje je sa drugim granama umetnosti. Inspirisan je slikarstvom, poezijom, tradicijom i ličnim životima umetnica.

Projekat je posvećen 650. godišnjici osnivanja Novog Mesta u Sloveniji i promociji kulturnog, internacionalnog dijaloga različitih zemalja. Na početku su u fokusu bile Srbija, Slovenija i Irska,  kroz čiju su muzičku kulturu predstavljeni izvođači i kompozitori ovih zemalja. 

Posebnost kompakt-diska su dela poručena baš za ovu priliku od britanskog kompozitora Nimroda Borenstajna i rusko-kanadskog kompozitora Ajrata Išmuratova. Izvođenje svih kompozicija odiše jedinstvenošću i dubinom muzičkog senzibiliteta obe umetnice, čija muzika govori snažnije od reči.


Kompozicije:

1. Feliks Mendelson, Pesme bez reči, Op. 67, Br.1 u Es-duru, oboa i klavir  02:25
2. Hamilton Harti, Šansoneta, oboa i klavir 03:35
3. Svetozar Saša Kovačević, Cantilena, oboa i klavir 08:10
4. Božidar Kos, Refleksije za solo klavir 19:32
5. Ajrat Išmuratov, Largo za Sanju, oboa klavir 05:14
6. Malkolm Arnold, Fantazija za solo obou, Op. 90 04:07

     Dejan Despić, Etno sonata, Op. 143, oboa i klavir (I-IV)
7. I 02:49
8. II 02:19
9. III 01:41
10. IV 03:41
11. Džon Bakli, Srebrne jabuke Meseca, zlatne jabuke Sunca, solo klavir 06:58
12. Nimrod Borenstajn, Duo Concertant, Op. 73, oboa i klavir 06:35