Menu
Hej mornari - Dža ili Bu

Hej mornari

Dža ili Bu


Metropolis Records

AK

jul 1994. godine

   Dža ili Bu je beogradski  rokenrol bend koji u svojoj muzici sadrži elemente panka, hard roka, alternative i industrijske muzike. Nastanak benda vezuje se za jedan istorijski datum – 1. maj. Baš na taj dan – Praznik rada 1987. godine, bend su osnovali gitarista Nebojša Simeunović Sabljar, dva brata Milojević, Duško i Dejan – basista i bubnjar i gitarista i pevač Stojan Radičević. Prvi zvanični nastup, grupa Dža ili Bu, održala je u bioskopu REX, 22. januara 1988. godine. Te godine su snimili i prve pesme, a onda je došlo i do prvih promena u bendu. Po odlasku Stojana Radičevića, Sabljar preuzima ulogu pevača, a u bend dolazi novi gitarista – Aleksandar Mitanovski koga zatim smenjuje Goran Majkić Goksi. Upravo u ovoj postavi -  Sabljar, Duško, Dejan i Goksi, bend snima nekoliko albuma. Prvo, doduše, demo  izdanje grupe Dža ili Bu bila je kaseta – „Lepa kaseta“, zahvaljujući kojoj su stekli brojniju publiku i odsvirali seriju koncerata širom tadašnje Jugoslavije. 

    Prvi zvanični album „Hej mornari“  objavljuju 1992. godine, a  dve godine kasnije, 1994. godine izdaju album “Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju” za izdavačku kuću Metropolis Records. Već sledeće, 1995. godine objavljuju izuzetno uspešan album „Strašni sud“, a za njim i album „Kao da ničeg nije ni bilo“ (1997). U proleće 1999. godine, tokom NATO bombardovanja bend prekida sa radom, a Sabljar formira gothic-industrial bend Chernobyl In House. Godine 2003.  su se ponovo okupili. Uz Sabljara, braću Milojević i Igora Panića u bendu su i novi članovi - klavijaturista Stevan Đorđević i novi basista Vladimir Markoš.  Novi album „Ultramuk“ izlazi posle devet godina diskografske pauze – 2007. godine, a za njim album „Kukovo leto“ (2013) i „Sedma sila“ (2016). 

   Prvi album grupe Dža ili Bu Hej mornari  objavljen je 1992. godine na kaseti. Na ovom albumu su snimljene nove pesme benda ali i neke od numera koje su ranije objavljene na demo izdanju.   Naziv A strane  ovog albuma je  „Prokleti Harold“, a B strane „Nevidljiva ribizla“. Album je snimljen u studijima Kazablanka i Fokus 1991. godine. Tekstovi pesama, prožeti aktuelnim političko – društvenim problemima na ironičan način kritikuju vladajuću klasu. Upravo zahvaljujući aktuelnosti, kvalitetu, ali i interesovanju publike, Metropolis Records je reizdao ovaj album jula 1994. godine.  Tekst prve pesme sa ovog albuma -  “Živeo Staljin i svetska revolucija”, inspirisan je čuvenim citatom Bate Stojkovića iz filma “Balkanski špijun”:

“…Pa jesu l' mene zatvarali, samo zato što sam vikao:
"Živeo Staljin i svetska revolucija!?"
Jeste me zato zatvarali?
Pa šta je trebalo da vičem? "Živeo kapitalizam!?"
Slušaj ti, Staljin vas je ubijao al' nije ubijao dovoljno.
Ja sam njegovu sliku držao kao ikonu pet godina,
i držaću je ponovo. Nećete vi da je dobijete dok god sam ja živ!
Ja, moj brat, hiljadu nas pride...”


Članovi benda:

Nebojša Simeunović Sabljar – vokal
Goran Majkić Goksi – gitara
Duško Milojević  Dule – bas
Dejan Milojević Kid – bubnjevi

Spisak pesama:

Strana “Prokleti Harold”

1.Živeo Staljin i svetska revolucija
2.Hajde
3.Čovek svoj
4.Put
5.Kosmonaut
6.Jogurt I
7.Visoki napon

Strana „ Nevidljiva ribizla“

1.Kraljica „ Pica parka“
2.„Žak Kusto“
3.Kako je preminuo doktor Nosorog
4.Jogurt II
5.Fliperaški san
6.Smrdibuba
7.Sećam se
8.Pobeda i poraz


“…Bila je četrdeset i osma,
  Ljudi u kožnim kaputima odveli su moga oca,
  na neko pusto ostrvo,
  što zvalo se Goli Otok. …” 

Živeo Staljin i svetska revolucija