Menu
Guarda Toma! - Kanda Kodža i Nebojša

Guarda Toma!

Kanda Kodža i Nebojša


Metropolis Records

AK

februar 1996. godine

   Kanda Kodža i Nebojša (KKN) je beogradska alternativna rokenrol grupa osnovana 1991. godine koja u svojoj muzici sadrži i primese regea i džeza. Prvu postavu grupe činili su Oliver Nektarijević - vokal, Vladislav Rac - bas, Rastko Lupulović - gitara i Stevan Dimitrijević - bubnjevi. KKN je bend sa dugačkom, raznolikom istorijom postojanja i iza sebe imaju, za sada, 7 objavljenih studijskih albuma. Učestvovali su na mnogim značajnim festivalima kako u zemlji tako i u regionu, održali su  mnoštvo samostalnih koncerata, a njihove pesme proglašavane su hitovima godine i osvajale prva mesta na mnogim radijskim i televizijskim listama. 

   Debi album “Guarda Toma!" objavili su ’96. godine. Drugi, delimično politički angažovan album “Igračka plačka”, objavili su 1998. godine. Za njim sledi album "Become”  iz 2000. godine, a godinu dana kasnije bend prestaje sa radom. Oproštajni koncert su održali 11. maja 2001. u bašti SKC-a.  Nova faza u radu benda počinje 2003. godine kada, po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, Oliver ponovo formira bend u novoj postavi. Povratnički album “Prekidi stvarnosti” objavljuju 2005. godine, a za njim i odlično ocenjene albume “Deveti život” (2008), “Manifest” (2011) i “Volja za noć” (2014) . 2017. godine objavili su “lajv”album pod nazivom “Uživo“, na kome se nalaze snimci sa koncerata održanih u poslednje dve godine.

   Prvi album KKN-a  Guarda Toma!  objavljen je za muzičku kuću Metropolis Records 1996. godine i na njemu se nalazi skup studijski snimljenih pesama i snimaka sa koncerata održanih tokom 1995. godine u Domu omladine Beograd, KST-u i Bitef-u. Na albumu učestvuje i Dejan Vučetić Vuča iz grupe Darkwood Dub. Najveći hit sa ovog albuma je pesma „Priroda“ za koju je snimljen spot. Ovaj album je 1996. godine objavljen na kaseti, a 2002. godine i na CD-u na kome se, zajedno sa pesmama KKN-a, nalaze i pesme sa debi albuma grupe Veliki prezir. 

Članovi benda:

Oliver Nektarijević – vokal
Rastko Lupulović – gitara
Vladislav Rac – bas
Stevan Dimitrijević - bubanj

Spisak pesama:

Strana A

1.Priroda
2.Toma Bebić
3.Solita Kandža
4.Skela Hej Haj!
5.Sisa
6.Guzotoni
7.Dani turskog filma

B strana

1.... u kojoj Stanko i Nebojša
2.Staklo
3.Visokogradnja
4.Prava (Ekonomik)
5.Put za Tunu


„... Šetamo po priruda
     Da ti pamet stane
     Ovo me podseća na
     Izviđačke dane.
     Moja mala uživa 
     Jede pomorandže
     Šetamo po priroda
     Bare, žbunje, granje
     Priroda
     Mnogo dobro ...“

                Priroda