Menu
Green Roses - Orthodox Celts

Green Roses

Orthodox Celts


Metropolis Records

AK / CD

decembar 1999. godine

   Orthodox Celts je beogradski bend koji svira irsku tradicionalnu muziku sa elementuima roka. Oni su prvi bend u Srbiji ali i u regionu koji je počeo da se bavi izvođenjem ove vrste muzike. Sa ciljem da promovišu irsku tradicionalnu muziku i kulturu, održali su niz koncerata, kako samostalnih, tako i u sklopu značajnih festivala. Njihovi koncerti su uvek bili propraćeni sjajnom atmosferom, veselom publikom i igrom. Sjajni "lajv" nastupi su im doneli vernu publiku i veliki krug obožavalaca. 

  Bend je, u nepunom sastavu, počeo sa radom 1992. godine. Prvi put su zvanični nastup imali u British Council-u, na dan Svetog Patrika, 1993. godine. Par meseci kasnije, pridružuje im se pevač Aleksandar Petrović, a 1994. godine objavljuju debi album “Orthodox Celts” na kaseti, na kojoj su se našle obrade irskih tradicionala. Godinu dana kasnije, na kaseti, objavljuju koncertni nastup u novosadskoj sinagogi pod nazivom “Muzičke paralele”. Na kaseti je pored njih, bio objavljen i nastup grupe Pachamama koja izvodi peruansku muziku. Album “The Celts Strike Again” iz 1997. godine doneo je novitete u stvaralaštvu ove grupe. Pored originalnih aranžmana irskih tradicionala, pojavile su se i dve autorske pesme: “Drinking Song” i “Blue”. Manir stvaranja svojih autorskih pesama sledili su i na narednom albumu iz 1999. godine - “Green Roses”. Dve godine kasnije, 2001. u saradnji sa našom kućom, reizdaju debitantski album ”Orthodox Celts”, a za njim objavljuju albume “A Moment Like a Longest Day”, “One Two Five” i najnoviji “Many Mouths Shut”.

   Album Green Roses iz 1999. godine u izdanju Metropolis Records, objavljen je na kaseti i CD-u. Snimljen je u studiju Akademija. Polovina materijala su obrade tradicionala, dok drugu polovinu čine njihove autorske numere. Na ovom albumu je svirao i njihov tadašnji novi član Dejan Popina (frule). Gosti na albumu bili su: Dragoljub Marković (klavijature), Aleksandar Eraković i Goran Stojković ( prateći vokali). Najzapaženije pesme sa ovog albuma koje su i danas aktuelni hitovi jesu “Far away”, kao njihova autorska, i fantastične obrade tradicionala “Whisky You’re the Devil” i  „Rocky Road To Dublin”.

Članovi benda: 

Aleksandar Petrović – Aca Celtic – vokal
Ana Ðokić – violina, prateći vokal
Dušan Živanović – bubnjevi, perkusije, prateći vokal
Dejan Lalić – mandolina, gitara, bendžo, gajde, prateći vokal
Vladan Jovković – gitara, prateći vokal
Dejan Jevtović – bas, prateći vokal
Dejan Popin – zviždaljka, prateći vokal

Spisak pesama:

1.St. Patrick Was A Gentleman (Tradicional)
2.Sindidun
3.Green Roses
4.Marie's Wedding (Tradicional) 
5.Rare Old Mountain Dew (Tradicional)
6.Gravel Walk (Tradicional)
7.Stand Up To Your Devils
8.Leads Me On
9.Rocky Road To Dublin / Down The River (Tradicional)
10.Merry Sisters (Tradicional)
11.Bean Na Shi
12.Me, Myself And Sky 
13.Whisky You're The Devil (Tradicional) 
14.Far Away
15.Wind That Shakes The Barley / Sailor On The Rock (Tradicional)
16.The Beggarman (Traditional) 

“…Then in rotten lousy caffee the old man starts to talk
  Agonizing heavily, pretends that he can walk
  Through the smoke of dusty morning i'm listenin' raven's yell
  Mailin' from my memory those words I learned so well
  Far away, far away,
  You're so far away from me but I'll be back one day…”

                                                 Far Away